Alocație pentru părinți și bani pentru bunici în România! Cine stabilește sumele pe care le vor primi aceștia

04.07.2019, 12:27
Alocație pentru părinți și bani pentru bunici în România! Cine stabilește sumele pe care le vor primi aceștia
Părinții și bunicii ar putea primi o alocație lunară

Părinții și bunicii din țara noastră ar putea primi o alocație. Mai mulți senatori au depus un proiect de lege care îi obligă pe români să îi susțină financiar pe cei care i-au crescut. Deși noul Cod Civil prevede pensia de întreținere, în prezent nu există o prevedere privind obligativitatea. 

Printre cei 77 de senatori și deputați care susțin proiectul de lege se numără Marius Budăi, ministru al muncii, Nicolae Bădălău, ministru al economiei, predecesorul său, Dănuț Andrușcă, cât și Eugen Nicolicea sau Florin Iordache. 

Sumele, hotărâte de judecători

„Dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe judecătorească fiind ultima soluție de urmat”, scrie în textul proiectului de lege. 

Valoarea pensiei de întreținere va fi stabilită de instanță, „ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante”.

Alocația, și pentru bunici și străbunici

În situații excepționale, cum ar fi bolile grave, handicapul sever sau mutilarea, copiii pot fi obligați de instanță să achite o parte din cheltuielile necesare pentru tratamentul și întreținerea părinților, a bunicilor și a străbunicilor. 

Proiectul legislativ menționează și că neplata pensiei de întreținere este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Eugen Nicolicea, semnatar al proiectului, a declarat, pentru Libertatea:  „Dacă l-am semnat, ce părere să am? Foarte bună! Există foarte mulți bătrâni abandonați de copii și acești bătrâni au rămas în grija statului. Relația părinte-copil ar fi trebuit să fie fără să existe vreo intervenție legislativă, dar văzând că această relație, care ar trebui să fie firească, a început să slăbească, este necesară intervenția statului”.

Documentul conține și informații despre înrăutățirea situației persoanelor vârstnice, cauzată de migrația masivă din România spre alte țări europene. 

 

citește și...