Alexandru Rafila, vești bune pentru români: ‘Nu mai avem acum transmitere comunitară a virusului COVID-19’

07.06.2021, 14:06
Alexandru Rafila, vești bune pentru români: 'Nu mai avem acum transmitere comunitară a virusului COVID-19'
Alexandru Rafila, vești bune pentru români: 'Nu mai avem acum transmitere comunitară a virusului COVID-19'/ foto: pixabay

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost raportate doar 89 de cazuri noi de infectare cu coronavirus pe teritoriul României, din cele 10.072 de teste efectuate. La ATI se mai află internați 315 pacienți cu coronavirus. 

Până în acest moment, 1.043.171 de pacienți au fost declarați vindecați în România.

Numărul cazurilor noi de COVID-19 este în scădere

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, la DIGI24, că virusul Sars-CoV-2 nu mai are transmitere comunitară în România. Totodată, medicul a spus că asta nu înseamnă că nu ne putem confrunta cu un nou val al epidemiei de COVID-19.

‘La 130-150 de cazuri nu mai e transmitere intercomunitară a infecției în România. Chiar dacă cifrele sunt subevaluate, 500 de cazuri pe zi la nivel național nu înseamnă transmitere comunitară, e una sporadică. Trebuie să înțelegem că în România au circulat mai puțin variantele mutante, cu excepția variantei din Marea Britanie.

Dacă încet-încet apar cazuri cu o variantă cu transmisibilitate mai mare, de exemplu varianta indiană are 40-50% transmisibilitatea mai rapidă decât varianta clasică, atunci putem să spunem că reapare transmiterea comunitară.

Nu trebuie să devenim paranoici, trebuie să continuăm să pledăm pentru vaccinare, să o facem țintit. În mediul rural nu se vaccinează, asta e realitatea și cred că în această vara am putea să facem în așa fel încât autoritățile să găsească cheia parteneriatului cu autoritățile locale încât în mediul rural să înceapă să existe interes pentru vaccinare’, a mărturisit Rafila, la DIGI24.

citește și...