Alertă meteo în majoritatea zonelor din România: după caniculă, vijeliile și furtunile se reîntorc

12.07.2020, 18:04
Alertă meteo în majoritatea zonelor din România: după caniculă, vijeliile și furtunile se reîntorc
ANM a actualizat, duminică, avertizarea de ploi torențiale/ foto: pixabay

După câteva săptămâni de caniculă și disconfort termic, furtunile și vijeliile se reîntorc în majoritatea regiunilor țării. Duminică, 12 iulie, Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă de ploi torențiale. În nouă județe din România va fi cod portocaliu de precipitații abundente, iar în mai bine de jumătate din țară cod galben.

România, sub cod portocaliu de vijelii, ploi și grindină

Avertizarea meteo este valabil până duminică seară. Codul portocaliu se va manifesta în județele Covasna, Harghita, Brașov, precum și în zona de munte a județelor Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița și Argeș. În aceste zone vor fi furtuni, descărcări electrice, vijelii și grindină, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65 – 75 km/h. Cantitățile de apă vor depăși 25 – 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Valorile termice vor scădea brusc în regiunile vestice, nordice și centrale, însă în sud-estul țării, disconfortul termic se va menține accentuat.

‘Instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de peste 65…75 km/h, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp’, informează ANM.

Vremea se răcește și în București

De duminică seară, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat și în Capitală. Vor fi intensificări ale vântului, vijelii dar și averse cu caracter torențial, descărcări electrice și posibil grindină. Temperaturile vor fi mai mici față de zilele precedente. Meteorologii au emis și un cod galben de precipitații, valabil de duminică, 12 iulie, până luni, 13 iulie, la ora 10.00.

‘În cursul zilei de duminică, 12 iulie, în regiunile vestice, nordice și centrale vremea se va răci semnificativ, dar în cele sud-estice disconfortul termic se va menține accentuat, iar la amiază indicele temperatură-umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unități’, a mai transmis ANM.

citește și...