Alertă de la ANM: ciclonul de la Polul Nord care a devastat Grecia ajunge și în România! Temperaturile vor scădea drastic

13.07.2019, 10:34

Alertă meteo! Un ciclon de aer polar lovește România în acest weekend. Meteorologii avertizează că temperaturile vor fi mult mai scăzute decât normalul perioadei. Pe litoral temperatura apei mării a scăzut brusc de la 26 de grade, la 17-18, iar în Maramureș a nins.

Alertă de la ANM: ciclonul de la Polul Nord care a devastat Grecia ajunge și în România!

Duminică (14 iulie), va ploua torențial, vor fi tunete, fulgere și intensificări ale vântului. Vremea capricioasă și rece va continua și luni până seara, atunci când norii vor bate în retragere. Temperaturile vor fi cuprinse între 20 de grade Celsius în depresiuni și 29 de grade în Lunca Dunării. Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în toate regiunile.

Furtunile vor afecta și pe cei aflați la malul mării, duminică și luni. Atunci, va ploua torențial în majoritatea stațiunilor inclusiv din zona Deltei, iar vântul va prinde putere. Totodată, vremea se va răci semnificativ. Până atunci, soarele va fi generos și ploile puține.

De vină pentru această vreme neobișnuită în luna iulie este un ciclon format în Oceanul Atlantic,care a adus aer rece de la Polul Nord și a devastat Grecia în urmă cu câteva zile.

Temperaturile vor scădea drastic

‘Acel ciclon este responsabil de transportul aerului rece dinspre Polul Nord, un aer rece care va persista în Europa, în jumătatea de est, inclusiv în ţara noastră.

O uşoară creştere de temperatură o vom putea vedea de vineri (n.r. 12 iulie), dar vorbim de temperaturi poate chiar sub gradul celor normale. Pot fi de asemenea şi temperaturi peste media normală. Săptămâna se va încheia cu o vreme plăcută, răcoroasă, spre normal. Săptămâna viitoare va începe tot cu o astfel de vreme. De altfel, ploile nu vor lipsi din peisaj’, a precizat meteorologul Romica Jurca în direct la România TV.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), sâmbătă, în vestul, sud-vestul, centrul şi nordul ţării şi la munte, vremea va deveni în general instabilă. În aceste zone mai ales după-amiaza şi noaptea vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. În restul teritoriului, cerul va fi variabil, iar astfel de fenomene se vor semnala doar izolat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 20 şi 28 de grade, iar cele minime între 8 şi 19 grade.

citește și...