A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu. A fost sora regretatei actrițe Tamara Buciuceanu

19.06.2022, 11:18
A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu. A fost sora regretatei actrițe Tamara Buciuceanu
A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu. A fost sora regretatei actrițe Tamara Buciuceanu

Doliu pe scena lirică din România. Mezzosoprana Iulia Buciuceanu a murit în data de 18 iunie 2022, la vârrsta de 90 de ani. Anunțul a fost făcut de Ministerul Culturii. Iulia Buciuceanu era sora regretatei actrițe Tama Buciuceanu. A fost căsătorită cu marele actor George Constantin, din mariajul acestora rezultând un fiu, Mihai Constantin.

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim-solistă a Operei Române din Bucureşti în perioada 1952 – 1983, a murit sâmbătă, 18 iunie 2022, anunţă Ministerul Culturii, citând un comunicat al Operei Române din Bucureşti. Mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim solistă a Operei Române din Bucureşti în perioada 1952 – 1983, a murit sâmbătă, anunţă Ministerul Culturii, citând un comunicat al Operei Române din Bucureşti

Iulia Buciuceanu a fost sora marii actrițe Tamara Buciuceanu Botez, care s-a stins în octombrie 2019, la 90 de ani. Soțul său a fost marele actor George Constantin, iar fiul lor este actorul Mihai Constantin.

A murit mezzosoprana Iulia Buciuceanu. ”O zi neagră pentru cultura românească”

”O zi neagră pentru cultura românească… Odihnă veșnică, Iulia Buciuceanu!”, a transmis Ministerul Cultuirii pe Facebook.

”Astăzi, 18 iunie 2022, a părăsit această lume mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim solistă a Operei Române din București timp de trei decenii (1952 – 1983). ​IULIA BUCIUCEANU (n. 25 iunie 1931, Tighina, Basarabia – d. 18 iunie 2022, București) a fost o mezzosoprană, prim solistă a Operei Române din Bucureși timp de trei decenii (1952 – 1983). Primele îndrumări de canto le-a luat în casă, cu mama ei, iar studiile de Conservator le-a făcut la Iași cu Grigore Magiari și Mansi Barberis după care le-a continuat la București cu profesorul Petre Ștefănescu-Goangă.

​Încă din anii de studenție a fost angajată solistă a Operei Române din București unde a desfășurat o importantă carieră artistică națională și internațională. A abordat rolurile de mezzosoprană ale unui vast repertoriu universal: AIDA, TRUBADURUL, FALSTAFF, BAL MASCAT, RIGOLETTO, DON CARLO de Verdi, CARMEN de Bizet, RUSALKA, DAMA DE PICĂ, EVGHENI ONEGHIN de Ceaikovski, BORIS GODUNOV de Mussorgski, CNEAZUL IGOR de Borodin, ORFEU de Gluck, NUNTA LUI FIGARO de Mozart, POVESTIRILE LUI HOFFMANN de Offenbach, LAKMÉ de Delibes, ORFEU de Gluck, CAVALLERIA RUSTICANA de Mascagni, MAEȘTRI CÂNTĂREȚI DIN NÜRNBERG, TANNHÄUSER, WALKIRIA, OLANDEZUL ZBURĂTOR de Wagner.

A fost foarte activă și devotată repertoriului românesc interpretând multe opere dintre care unele chiar în ăremieră absolută: APUS DE SOARE de Mansi Barberis, RĂSCOALA, DECEBAL, ION VODĂ, VLAD ȚEPEȘ, ORFEU de Gheorghe Dumitrescu, BĂLCESCU, DRAGOSTE ȘI JERTFĂ de Cornel Trăilescu, HAMLET de Pascal Bentoiu, DREPTUL LA DRAGOSTE de Teodor Bratu, HORIA de Nicolae Bretan, CONU LEONIDA FAȚĂ CU REACȚIUNEA de Matei Socor, OEDIPE de George Enescu.

​Muzicalitatea, talentul și temperamentul artistic i-au permis să repurteze mari succese atât în rolurile dramatice cât și în cele comice. A abordat și repertoriul vocal simfonic, lied și operetă. ​A colaborat cu toți artiștii și dirijorii timpului său. ​A întreprins cu succes turnee în Rusia, Bulgaria, Jugoslavia, Grecia, Turcia, Ungaria, Germania, Franța, Belgia, Italia, Austria. ​Soțul său a fost marele actor George Constantin iar fiul lor este actorul Mihai Constantin ai cărui copii, Maria și Matei Constantin continuă prin studiile lor la UNATC o tradiție de familie inițiată de părinții marii artiste dispărute”, se arată în comunicatu8l Operei Naționale din București.
citește și...