Alertă printre români: țânțarii care răspândesc malaria au ajuns în țara noastră!
Din cauza încălzirii globale, cinci specii noi de țânțari periculoși au apărut în România, unele dintre ele fiind responsabile de trasmiterea malariei și a altor boli tropicale cu potențial letal.
Un studiu efectuat de Universitatea de Științe Agricole din Iași, în colaborare cu specialiști europeni, a arătat că temperatura medie din România a crescut cu aproape un grad în ultima jumătate de secol, lucru îngrijorător din foarte multe puncte de vedere. Această schimbare a permis adaptarea la clima de aici a unor specii de țânțari care pot transmite maladii periculoase, cum ar fi malaria, boală infecțioasă care ucide câteva milioane de oameni anual.
Cinci specii periculoase de țânțar au ajuns în România
Potrivit cercetătorilor, nu mai puțin de cinci specii noi de țânțar sunt prezente acum în România, iar situația va deveni și mai gravă în următorii ani, pentru că temperaturile medii vor continua să crească și alte specii s-ar putea aclimatiza mult mai ușor la noi în țară.
„O specie am găsit-o nouă acum câțiva ani – anofeles athropavus – care e originară din Nordul Sardiniei. Ei se pot dezvolta datorită climei de acum și se poate favoriza și din cauza studenților care vin din alte țări și poarta în ei gena malariei. Dacă îi înțeapă pe ei, atunci se poate transmite malaria.”, a declarat Liviu Miron, profesor Facultatea de Medicină Veterinară Iași, pentru Știrile Pro TV.
„Încălzirea numai cu o zecime de grad pentru 28 de zile, cât durează un ciclu biologic la țânțar favorizează și diminuează această perioadă a ciclului, iar țânțarii se multiplică mai repede. Asistăm la o creștere a speciilor de țânțari cu 100% la 0,1 grade. În ultimii 5-6 ani, de când au venit aceste valuri de aer tropical, au adus diferite elemente parazitare către continent. Au început să apară boli tropicale cu care noi nu ne-am întâlnit până acum.”, a adăugat profesorul Miron.
Din ce în ce mai mulți oameni se plâng că țânțarii au devenit mai agresivi și acum atacă pe tot parcursul zilei, nu doar la asfințit.
„Creşterea temperaturii şi a poluării duc la o răspândire și deplasare majoră a țânțarilor dinspre o zonă spre alta şi la agresivitatea lor. Populația de țânțari a crescut mult și sunt mai agresivi. Trebuie să înțelegem adaptarea lor la climă, altfel va fi foarte grav.”, a declarat Silviu Gurlui, specialist în probleme de mediu.
Există riscul infectării cu malarie sau West Nile
Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, a vorbit, la rândul ei, despre riscurile venite odată cu noile specii de țânțar: „Este extrem de cald și cu atât mai mult aceste făpturi își modifică stilul de viață și trebuie să fim atenți. Înțepătura de țânțar poate duce la infecții, cum e West Nile, care apare la 20% din cazuri, iar acolo pot apărea meningita, encefalita și trebuie să avem mare grijă. Anul trecut am avut 3 decese”.
Medicii recomandă utilizarea loțiunilor speciale care să țină țânțarii la distanță și purtarea hainelor care să acopere mare suprafață din piele, pentru a evita înțepăturile cât mai eficient. De asemenea, lumânările cu ulei esențial de lămâie, lavandă sau alte plante aromatice pot păstra insectele la distanță.