Stresul este cauza a peste 90% din bolile acestui secol! Ce susțin specialiștii
Fiecare individ are responsabilitatea față de sine și față de toți cei cu care interacționează. Unul dintre criteriile maturitatii umane este asumarea indatoririle si raspunderile personale.
Faptul de a nu-si asuma raspunderile conform ideii ca ‘Tot ce nu pot realiza constient va disparea de la sine’ este semnul unui comportament insuficient maturizat sau nematurizat. In momentul in care depistam ca avem de-a face cu stresul, si nu-l mai putem controla, musai este sa apelam la un medic specialist.
Stresul poate duce la boli fizice concrete
‘Pana la un anumit punct, toti spunem ca stresul este o reactie normala a organismului. Dar, in cazul in care stresul este intens, continuu sau repetat, atunci acesta poate deveni un fenomen negativ. Apar imbolnaviri fizice si tulburari psihologice. De la oboseala cronica la depresie, afectiuni digestive, boli cardiovasculare, neuronale, de la afectiuni degenerative, precum dementa sau Alzheimer, pana la dureri articulare, de spate, menstruale etc.
Raspunsul organismului la stres este o reactie fiziologica survenita in momentele in care simtim ca nu mai putem detine controlul asupra starilor noastre. De aceea, odata ce nu avem un echilibru intre minte si corp, niciodata nu vom putea depasi momentele stresante din vietile noastre. Astfel, am creat programul Brotac Back To Beginning, PENTRU TRUP SI SUFLET, tocmai pentru a veni in sprijinul pacientilor afectati de problemele fie de ordin emotional, fie fizic’, a declarat Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică, Alternativa, Regenerativa si Antiaging.
Astfel, o alta atentionare a specialistilor este sa nu subestimam daunele pe care le poate produce stresul. Alternanta activitate-relaxare/odihna este foarte importanta pentru refacerea si pentru buna functionare a organismului uman. Ori, la persoanele stresate cronic, ajung sa fie perturbate serios mecanismele care stau la baza acestei alternante. Prin urmare, sunt vitregite procesele de regenerare celulara si apar imbatranirea biologica si disfunctiile cardiovasculare, hormonale, metabolice, imunitare etc. O alta cauza, prea putin cunoscuta, a stresului o poate reprezenta si carenta de Vitamina D.
‘Recent, am demarat un sondaj in randul pacientilor mei, din diferite categorii sociale, de la venituri medii la cele peste medii, pentru a stabili cauzele deficientei de Vitamina D, problema medicala tot mai des intalnita in randul tuturor. Acest studiu, mi-a demonstrat, pe un esantion de 91 persoane, ca nu expunerea la soare, asa cum se credea, ci factorii de stres. Practic, cu cat nivelul social este mai ridicat, cu atat creste si nivelul de stres si bolile aferente, de la anxietate, depresie pana la boli cardiovasculare sau chiar la nivelul membrelor.
Iar femeile sunt cele mai expuse la astfel de diagnostice. Sa nu uitam ca starile psiho-emotionale, in cazul femeilor, oscileaza mai mult decat in cazul barbatilor. De aici, si cazurile tot mai des diagnosticate cu depresie, boli oncologice sau dureri osoase. Socurile emotionale duc si la probleme ale oaselor, da! Spre exemplu, dureri ale coloanei, genunchilor sau cervicale au, de fapt, la baza, o problema de natura psiho-emotionala nerezolvata, care culmineaza cu diagnostice grave’, mai conchide specialistul.