(P) Ce placă video să alegi pentru un laptop gaming

20.12.2024, 11:18
(P) Ce placă video să alegi pentru un laptop gaming

Sursă: pexels.com

Ești gamer și îți dorești o placă video mai puternică pentru laptopul tău? În articolul de astăzi o să vorbim despre câteva modele de plăci video dedicate capabile de performanță de neegalat, precum și despre o nouă serie de plăci video NVIDIA care urmează să se lanseze în 2025. Hai să vezi care sunt plăcile care-și merită toți banii și de ce merită să investești într-un model mai puternic.

Top 3 cele mai bune plăci video pentru laptopul tău de gaming

Dacă ai un laptop gaming foarte bun, însă îți dorești ceva mai mult de la el în sesiunile online de jocuri, nu schimba laptopul! Schimbă placa video, deoarece din cauza acesteia s-ar putea să nu înregistrezi performanțele așteptate de tine. În cazul în care ești deschis să investești într-o placă video dedicată puternică și de calitate, vezi mai jos care sunt modelele care merită considerate.

Am selectat pentru tine 3 modele de plăci video puternice. Iată ce modele NVIDIA și Radeon ar trebui să investești pentru o experiență de joc de neuitat:

Seria de plăci video NVIDIA GeForce RTX 5090

NVIDIA urmează să lanseze în 2025 noua serie de plăci video NVIDIA GeForce RTX 50. Modelele high-end de NVIDIA RTX 5090 și RTX 5080 se vor lansa în luna ianuarie, modelul mid-range RTX 5070 undeva prin februarie, iar pentru modelul entry-level va trebui să așteptăm până în martie.

Prețul de pornire pentru variantele de bază va fi de la 1.500 de lei aproximativ, iar RTX 5080 și 5090 vor costa între 5.000 și 12.000 de lei. Pentru că ne interesează performanță peste cea cu care ne-am obișnuit deja, o să-ți spunem să iei în calcul modelele high-end, mai ales dacă îți dorești cea mai bună experiență de joc de până acum.

Modelul emblematic și de top al seriei, NVIDIA GeForce RTX 5090, va fi o placă video cu 32 GB de memorie GDDR7, lățime de bandă de până la 1792 GB/s și consum maxim de energie de 600W. Nu trebuie să îți faci griji cu privire la ce jocuri video vei putea rula pe vechiul sau noul tău laptop gaming. Cu noul model NVIDIA, te vei putea juca orice joc, oricât de modern.

Conform informațiilor care circulă la momentul actual, va dispune de 21760 de unități de umbrire, 680 de unități de cartografiere a texturii și 192 de ROP-uri. Și asta nu e tot! Pentru o viteză îmbunătățită, se ia în calcul și introducerea a 680 de nuclee Tensor. De asemenea, 170 de nuclee de accelerație pentru urmărirea razelor.

Va fi o placă video cu trei sloturi, va avea o interfață de memorie de 512 biți, iar GPU-ul va funcționa la o frecvență de 2235 MHz care poate urca până la 2520 MHz. Ieșirile vor include 1x HDMI 2.1, 3x DisplayPort 1.4a.

O placă video robustă, dar și generoasă, de dimensiuni aproximative 304 mm x 137 mm x 61 mm. Pregătește-te pentru una dintre cele mai puternice și cele mai bune plăci video de la NVIDIA! Iar dacă acest model ți se pare prea costisitor, poți oricând considera celelalte modele mai accesibile ca preț.

Placa video NVIDIA GeForce RTX 4090

Placa video NVIDIA GeForce RTX 4090 este o placă impresionantă în adevăratul sens al cuvântului, cu 24 GB de GDDR6X VRAM care funcționează la 21 Gbps. Aceasta preia designul Dual-Axial Flow-Through cu ventilator dublu, însă vedem și niște îmbunătățiri. Ventilatoarele sunt mai mari pentru a garanta temperaturi normale de funcționare și a evita supraîncălzirea în timpul sesiunilor de joc intense.

Din punct de vedere tehnic, una dintre marile inovații ale RTX 4090 este noua arhitectură Ada Lovelace. Aceasta aduce cu sine o schimbare importantă și anume cea legată de procesul de producție. Nvidia a partenerii pentru această generație, trecând de la Samsung la TSMC. Acest lucru i-a permis să renunțe la procesul de producție de 8 nm și să treacă la cel de 4 nm.

Dacă ai deja un laptop gaming foarte bun, îți mai lipsește doar această placă video. Când vine vorba de jocuri, performanța cu Deep Learning Super Sampling este impresionantă. Tehnologie de inteligență artificială dezvoltată de Nvidia pentru a îmbunătăți performanța în timpul jocurilor rulate chiar și la setări mai înalte, DLSS își face simțită prezența.

DLSS reduce presiunea asupra GPU-ului prin redarea imaginii originale la o rezoluție mai mică, apoi folosește AI pentru a mări imaginea și a da impresia că rulează la o rezoluție mai mare.

Față de GeForce RTX 3090 Ti, înregistrează performanțe cu 102% mai mari, oferă o experiență de joc  fluidă și plăcută și este perfectă pentru gamerii profesioniștilor. În materie de consum, NVIDIA GeForce RTX 4090 are un consum aproximativ de 450 de wați, cu rare fluctuații.

Placa video XFX Radeon RX 7900 XTX SPEEDSTER MERC 310

Placa video XFX Radeon RX 7900 XTX SPEEDSTER MERC 310 are 24 GB GDDR6, un radiator de aluminiu și un răcitor cu trei ventilatoare la care s-a apelat pentru a menține sistemul în parametri normali de temperatură.

Noua arhitectură GPU RDNA 3 și GPU-ul Navi 31 o caracterizează. De asemenea, vorbim despre primul chiplet GPU pentru jocuri din lume, cu 5,3TB/sec de interconectare chiplet și creșterea performanței per watt de până la 54% față de GPU-ul Navi 21 bazat pe RDNA 2 din generația anterioară.

Pe lângă un radiator masiv din aluminiu de lungime completă și trei ventilatoare mari cu 13 paletefiecare, XFX a echipat Merc 310 cu o cameră de vapori din cupru nichelat, care răcește atât GPU-ul, cât și modulele de memorie din jurul lui.

Deși o placă video grea din cauza aluminiului, nichelului și cuprului, Merc 310 rămâne plăcută din punct de vedere estetic și chiar are un design modern. De asemenea, spre deosebire de modelele din seriile anterioare, aceasta are treia conexiuni DisplayPort 2.1 și nu portul USB-C clasic. Cu alte cuvinte, este placa video ideală pentru un laptop gaming puternic.

Te poți orienta și spre modele de plăci video mai accesibile dacă bugetul nu-ți permite sau ai un laptop gaming mai vechi. Există o mulțime de alte modele mid-range și entry-level care merită atenție.

citește și...