Rețetă tradițională japoneză de mic dejun. Tamago kake gohan (“ou pe orez”)

11.10.2022, 19:38

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Și indiferent dacă preferi ca această masă să fie sărată sau dulce, avem o rețetă de mic dejun care îți va trezi și îți va satisface orice poftă. Dacă sunteți în căutarea a ceva sărat pentru a vă completa rotația actuală a micului dejun cu iaurt prăjit și fulgi de ovăz la cuptor, avem o recomandare rapidă și ușoară: Tamago kake gohan (“ou pe orez”), o rețetă tradițională japoneză de mic dejun pe care o puteți pregăti în câteva minute.  

 

Tamago kake gohan este un fel de mâncare sau un mod de a mânca orez cu un ou crud care este stropit cu un condiment, cum ar fi sosul de soia sau mentsuyu (un sos pe bază de dashi). Poate avea, de asemenea, diverse garnituri pentru a se potrivi gusturilor dumneavoastră.

Se consumă de obicei la micul dejun, dar poate fi savurat și la prânz sau brunch. În zilele noastre, unii îi spun “TKG”, un acronim pentru forma sa romanizată.

Tamago kake gohan

Ei bine, este doar orez fierbinte și ou crud… există vreo istorie în acest sens? Într-adevăr, există! Tamago kake gohan a fost creat inițial de un jurnalist pe nume Kishida Ginko în secolul al XIX-lea.

Ouăle au început să fie consumate în Japonia în perioada Edo (1603-1867), dar la acea vreme erau încă un aliment scump și abia în epoca modernă (sfârșitul secolului al XIX-lea) ouăle au devenit un produs casnic obișnuit.

Se crede că el a încurajat oamenii din zonă să facă tamago kake gohan-ul inventat de el.

Potrivit unei reviste publicate în 1927, condimentul era sare la grătar și ardei iute! Este complet diferit de ceea ce este acum!

După anii 1950, când ouăle au redevenit un element comun, acest fel de mâncare a atras atenția pentru gustul și calitățile sale nutritive și a devenit unul dintre preferatele de pe masa de mic dejun.

Ingrediente

1/2 cană de orez alb pentru sushi
1 cană de apă
un vârf de cuțit de sare roz sau de mare
1 ou crud
Pentru a decora:

Sos de soia sau aminos de nucă de cocos
Alge marine

Mod de preparare

Pentru început, clătiți bine orezul într-o sită cu ochiuri de plasă până când apa devine limpede. Puneți orezul într-o cratiță sau oală mică, împreună cu o cană de apă și sare. Aduceți apa la fierbere, apoi reduceți la minimum și acoperiți cu un capac până când orezul este complet fiert, aproximativ 20 de minute. Scoateți vasul din sursa de căldură.
Puneți orezul într-un castron mic. Spargeți oul proaspăt peste orez, apoi amestecați oul pentru a-l găti ușor. Acoperiți cu puțin sos de soia și alge fărâmițate și savurați imediat.

 

citește și...