Aeroportul din Helsinki, plin de Porsche-urile și Bentley-urile, în timp ce turiștii ruși se îndreaptă spre Europa

23.08.2022, 14:26

Porsche-uri, Bentley-uri și alte mașini de lux cu numere de înmatriculare rusești umplu parcarea aeroportului din Helsinki, Finlanda devenind o țară de tranzit importantă pentru turiștii ruși care zboară spre Europa. “Pe aeroportul din Helsinki se înregistrează mult turism rusesc în acest moment”.

UE și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești după ce Moscova a invadat Ucraina, forțând pe oricine dorește să călătorească în Europa să treacă granița cu mașina sau să ia o rută ocolitoare folosind companii aeriene neoccidentale.

De când restricțiile impuse de Rusia prin Covid-19 au expirat în iulie, a avut loc un boom al călătorilor ruși și o reacție tot mai puternică în Europa împotriva permiterii turiștilor ruși de a intra în timp ce războiul continuă.

Sute de mașini de lux cu numere de înmatriculare rusești,  în parcarea aeroportului din Helsinki

O plimbare rapidă prin parcarea aeroportului din Helsinki a dezvăluit zeci, dacă nu sute de mașini de lux cu numere de înmatriculare rusești, inclusiv un nou sedan Mercedes-Benz clasa S și un Porsche 911 Turbo S.

“Mă năucește”, a declarat un călător finlandez, Jussi Hirvonen, după ce a ieșit din garaj. “Mi-aș dori să nu fie aici înainte ca situația Ucrainei să fie rezolvată”.

“Pe aeroportul din Helsinki se înregistrează mult turism rusesc în acest moment”

Ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat că Finlanda a devenit o “țară de tranzit” pentru turiștii ruși.

Finlanda a declarat săptămâna trecută că va limita vizele pentru turiștii ruși la 10% din volumele actuale începând cu 1 septembrie, după ce a crescut nemulțumirea față de turismul rusesc pe fondul războiului din Ucraina.

Dar rușii continuă să intre în Finlanda cu vize eliberate de alte țări UE din spațiul de călătorie fără frontiere Schengen pentru călătoriile lor. “Ei vin aici cu vize Schengen emise de diferite țări diferite și apoi continuă mai departe prin aeroportul din Helsinki”, a declarat Haavisto.

Două treimi dintre rușii care traversează granița estică a Finlandei o fac cu o viză Schengen

Potrivit unui sondaj realizat de poliția de frontieră finlandeză în luna august, aproximativ două treimi dintre rușii care traversează granița estică a Finlandei o fac cu o viză Schengen emisă de o altă țară decât Finlanda.

“Ungaria, Spania, Italia, Austria, Grecia și Spania eliberează în mod normal vize pentru ruși și sunt, în general, printre primele țări care le eliberează în fiecare an”, a declarat Mert Șașıoğlu, un oficial al poliției de frontieră.

Sancțiunile trebuie luate în unanimitate

Normele Schengen nu permit Finlandei să închidă granița pentru anumite naționalități, spune Haavisto. Astfel de sancțiuni pot fi decise doar în comun de către UE.

“Având în vedere că Finlanda și țările baltice intenționează să restricționeze aceste vize, ar fi bine ca toate țările UE să ia decizii similare”, a adăugat el.

Acest sentiment a fost împărtășit de mulți finlandezi aflați la aeroport. “Ar trebui să existe o decizie a UE de închidere a frontierei”, a declarat un călător, Jussi Hirvonen.

Țara nordică intenționează să ridice această problemă la următoarea reuniune a miniștrilor de externe ai UE, care va avea loc în Republica Cehă la 30 august.

citește și...