Rețeta Scutecele Domnului. Sunt delicioase și ușor de făcut
Turte cu nucă sau cânepă – rețeta de julfă, Pelincile sau Scutecele Domnului. Este rețeta moldovenească de Pelincile lui Isus Hristos cu nucă sau semințe de cânepă. Cum se fac foile pentru turtele cu nucă, cât timp se lasă foile la uscat și cum se face siropul, ce arome folosim.
Rețeta de turte are 3 componente: foile, siropul și umplutura, potrivit bucate-aromate.ro.
Desertul este asemănător baclavalei turcești.
Ingrediente
Foile
- 500 g făină (tip 000 sau 650)
- aprox. 250-300 ml de apă călduţă
- 1 praf de sare
Siropul
- 500 ml de apă
- 4 linguri de miere sau zahăr
- 25 ml de rom
- coaja rasă de la o lămâie
- coaja rasă de la o portocală
Umplutura
- 500 g miez de nucă măcinat
- 4 linguri de zahăr
- 1 linguriţă de scorţişoară – opţional
Mod de preparare
foile – aprox. 20 de foi cu diametrul de 24 cm
-
Puneţi un praf de sare peste făina cernută, apoi adăugaţi puţin câte puţin apa călduţă până când aluatul începe să se lege şi poate fi frământat.
-
Frământaţi aluatul până când îl simţiţi moale, dar elastic şi nu se mai lipeşte de mâini.
-
Lăsaţi aluatul să se odihnească jumătate de oră acoperit cu un folie alimentară.
-
Presăraţi faină pe blatul de lucru, apoi rupeţi bucăţi de aluat pe care le întindeţi cu sucitorul în foi cât mai subţiri. Foile nu trebuie să fie prea mari, dacă le faceţi cam cât o farfurie întinsă va fi perfect. Ideea este ca ulterior, când le coaceţi să vă încapă în tigaie. De asemenea, încercaţi să faceţi foile de aproximativ aceeaşi dimensiune pentru a le putea umple frumos cu nucă.
-
Coaceţi foile pe o plită, o tablă sau în tigaia de teflon pentru clătite. Sau le puteţi pune în tava de la aragaz şi să le coaceţi în cuptor, dar părerea mea e că pe aragaz merge mult mai repede. Foile trebuiesc coapte pe ambele părţi la foc mediu spre mare.
-
Pe măsură ce se coc aşezaţi-le unele peste altele, apoi lăsaţi-le să se răcească sau păstraţi-le acoperite cu un prosop până când vă hotărâţi să le însiropaţi şi să le umpleţi.
Siropul
-
Într-o cratiţă largă, faceţi un sirop din apă fierbinte, îndulcit cu miere (poate fi şi zahăr, dar cu miere e mai bun) şi la care adăugaţi romul si coaja rasă de lămâie şi portocală.
Umplutura
-
Miezul de nucă se rumenește timp de 2-3 minute într-o tigaie antiaderentă, să se usuce un pic şi să capete gust mai bun. Sau îl puteți băga la cuptor, cam 10 minute la 180 de grade.
-
Lăsați miezul de nucă să se răcească, apoi o îl măcinați la robot, îl amestecaţi cu zahărul şi cu puţină scorţişoară (opțional).
Însiropare și umplere turte
-
Înmuiaţi fiecare foaie în sirop apoi o aşezaţi pe un platou şi o presăraţi cu nuca măcinată de mai sus. Procedaţi în acest fel până terminaţi foile. Presăraţi nucă şi zahăr şi peste ultima foaie.
-
Lăsaţi turtele să se odihnească de pe o zi pe alta, într-o camera răcoroasă, acoperite cu folie alimentară ca să nu se usuce.
-
Tăiaţi turtele bucăţi generoase şi le serviţi cu smerenie şi bucurie în aşteptarea marii sărbători a naşterii lui Iisus