Presa internațională critică dur criza sanitară din România: “Românii cred că guvernele dezvoltă viruși în laborator”

13.11.2021, 11:00
Presa internațională critică dur criza sanitară din România: Românii cred că guvernele dezvoltă viruși în laborator

Presa germană critică dur lipsa de acțiune a guvernului României în ceea ce privește rata de vaccinare a populației. Într-un articol intitulat De la campion la vaccinuri la cea mai mare rată de mortalitate din lume, publicația germană critică clasa politică, sistemul sanitar românesc, dar și reprezentanții BOR. Publicația Der Spiege subliniază impactul negativ al teoriilor conspirației, promovate de reprezentanții BOR în spațiul public, însă și a fake news-ului, De ce nu a reușit guvernul să facă față situației?”, subliniază publicatia germană.

În România, unde teoriile conspirației și avertismentele Bisericii Ortodoxe alimentează incertitudinile, 65% din populație nu a fost încă vaccinată împotriva COVID-19, arată publicatia germană.

„În România, unde teoriile conspirației și avertismentele Bisericii Ortodoxe alimentează incertitudinile, 65% din populație nu a fost încă vaccinată împotriva COVID-19….Situația a fost agravată de știrile false despre vaccinare, care sunt răspândite și de preoții din Biserica Ortodoxă și canalele de televiziune consacrate. Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Dumitru. Reportajele TV arată câteva sute de oameni care participă la slujba de la Catedrala Patriarhală din București, deși cel puțin este în aer liber…De ce nu a reușit guvernul să facă față situației?”, scrie Der Spiegel. 

Nicio altă țară din lume nu are în prezent o rată de deces pe cap de locuitor mai mare

Publicația germană punctează că, în timp ce Germania nu își prioritizase grupele de vârstă care urmau să se vaccineze, la începutul anului, România devenise rapid lider în imunizare.

Pe măsură ce Germania a fost implicată într-o dispută cu privire la prioritizările pentru diferite grupe de vârstă, România și-a vaccinat populația fără adăpost cu puține discuții.

Însă, Romania s-a confruntat cu valul 4, începând din aceasta toamnă, în care COVID-19 ucide o persoană la fiecare trei minute în România. Nicio altă țară din lume nu are în prezent o rată de deces pe cap de locuitor mai mare.

Polonia, Ungaria și alte țări au primit pacienți din România. Un stat pe care mulți îl percep a fi corupt și indiferent

Din această toamnă însă, țara se confruntă cu cel mai grav val de coronavirus de la începutul pandemiei. Polonia, Ungaria și alte țări au primit pacienți din România. De la începutul lunii noiembrie, COVID-19 ucide o persoană la fiecare trei minute în România. Nicio altă țară din lume nu are în prezent o rată de deces pe cap de locuitor mai mare.

Situația neîncrederii populației în vaccinul anti-Covid-19 este similară în celelalte țări din Europa de Est, din cauza trecutului comunist comun, a corupției și a indiferenței.

Situația recentă a României este un simptom al crizelor cu care se confruntă țara de ani de zile. Odată cu pandemia, un sistem de sănătate bolnav s-a ciocnit de neîncrederea într-un stat pe care mulți îl percep a fi corupt și indiferent”, se mai arată în material. 

“Românii cred că guvernele dezvoltă viruși în laborator”

Teoriile conspirației sunt atât de prezente în societatea românească, încât mai mult de unul din doi oameni din România cred chiar că guvernele dezvoltă viruși în laborator pentru a restrânge libertatea oamenilor.
„Mai mult de unul din doi oameni din România cred chiar că guvernele dezvoltă viruși în laborator pentru a restrânge libertatea oamenilor. Această gândire este alimentată de teoriile conspirației care sunt difuzate pe platformele de social media, dar și prin canalele de televiziune majore, scriu jurnaliștii străini.
citește și...