24 iunie 2020: de Sânziene sau Drăgaică, e bine să mergi la cimitir. Ce se dă de pomană în această zi

22.06.2020, 15:36
24 iunie 2020: de Sânziene sau Drăgaică, e bine să mergi la cimitir. Ce se dă de pomană în această zi
24 iunie 2020: de Sânziene sau Drăgaică, e bine să mergi la cimitir. Ce se dă de pomană în această zi

Sânzienele sau Drăgaica se sărbătoresc, în tradiţia populară, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, pe fata de 24 iunie.

Se spune că în noaptea de Sânziene (23 spre 24 iunie), se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară se fac pomeni pentru morţi, de moşii de Sânziene.

În această zi se face și pomenire morților, numite Moșii de Sanzaiene: se face curățenie la morminte, se pun flori, se aprind lumânări și se da de pomană la cimitir.

De asemenea, în această zi, florile de sanzaiene îm sunt atârnate, până în anul următor, la ferestre, la porți, la streșinile caselor, cu credința că vor apăra oamenii, animalele și recolta de forțele nefaste, malefice și vor aduce noroc și belșug.

Obiceiuri și tradiții de Sânziene

De sărbatoarea Sânzienelor sunt legate foarte multe tradiții și obiceiuri populare.

Potrivit ziarulunirea.ro, în această noapte, ca și în noaptea de Crăciun, se spune că animalele stau de vorbă. Cine le pândește le poate înțelege graiul și poate afla multe taine.

Tot în această noapte se spune că răsare în mod magic floarea albă de ferigă, care aduce noroc celui care o va culege, înfruntând curajos duhurile care o păzesc. Acesta va putea citi gândurile oamenilor și va descoperi comori ascunse.

În această noapte se înconjoară casa cu făcliile aprinse, la fel câmpurile cu cereale, fânețele, grajdurile, aceasta pentru că anul următor să fie mai bogat. În același timp, se fac puternice zgomote nocturne pentru a alungă duhurile rele.

Dacă o fată aruncă un buchet de flori de Sânziene prin ușa deschisă sau prin fereastră, atunci își va găsi în acest an ursitul. Alteori buchetul se pune sub pernă, căci se spune că visele din această noapte se împlinesc.

Dacă hainele, covoarele și așternuturile sunt expuse în 24 iunie la soare, acestea nu vor fi mâncate de molii.

Dacă în această zi vezi o furnică roșie este de foarte bun augur. Iar dacă găsești o furnică în portmoneu, este un semn că vei avea un an foarte bogat.

În unele zone se obișnuiește că în această zi să se mănânce turte din aluat cu flori de soc, în felul acesta întregul an care urmează vei fi sănătos.

Se spune că dacă culegi și mănânci la miezul nopții de Sf. Ion Botezătorul petalele florii de grâu, numită albăstrică, tot anul vei avea noroc în toate.

citește și...