11 ani de la moartea tragică a lui Marian Cozma! Handbalistul a decedat după ce a fost înjunghiat într-un club din Ungaria

08.02.2020, 13:03
11 ani de la moartea tragică a lui Marian Cozma! Handbalistul a decedat după ce a fost înjunghiat într-un club din Ungaria
11 ani de la moartea tragică a lui Marian Cozma! Handbalistul a decedat după ce a fost înjunghiat într-un local din Ungaria

Au trecut 11 ani de când unul dintre cei mai valoroși handbaliști români, pivotul naţionalei României de handbal masculin Marian Cozma, a decedat.

11 ani de la moartea tragică a lui Marian Cozma! Handbalistul a decedat după ce a fost înjunghiat într-un club din Ungaria

Pe 8 februarie 2009, tânărul de 26 de ani se afla împreună cu coechipierii la clubul Patriota din Veszprem, Ungaria, unde sărbătoreau naşterea copilului unuia dintre aceştia.

Marian Cozma, supranumit ‘Păsărilă’, a fost implicat într-o altercație, în local, cu un grup de rromi. Alături de el se mai aflau și alți doi coechipieri ai săi, Ivan Pesici şi Zarko Sesum.

Aceștia au fost atacați cu cuțitele, iar românul a fost înjunghiat direct în inimă şi a încetat din viaţă după aproximativ două ore, timp în care medicii au încercat să-l salveze.

Handbalistul a fost ucis cu bestialitate de Raffael Sandor, Nemeth Gyozo, Sztojka Ivan și Pal Gabor. Prima dată l-au lovit cu pumnii și picioarele până s-a prăbușit, iar mai apoi a fost înjunghiat mortal de unul dintre agresori.

Conflictul ar fi pornit din cauza mai multor indivizi care ar fi agresat-o pe prietena lui Marian Cozma. Acesta ar fi intervenit, însă a sfârșit într-un mod teribil. Doi dintre criminali au fost condamnaţi de justiţia maghiară la 18 ani de închisoare, iar al treilea a primit 13 ani de detenţie.

‘Am fost informaţi că pe fondul consumului de alcool a avut loc acest incident. Aşteptăm mai multe informaţii. Poliţia nu a anunţat direct ambasada României, am aflat din alte surse’, declara atunci Marian Ursuţ, consulul român în Ungaria, la un post de televiziune.

Nici trecerea anilor nu au atenuat durerea familiei sale, dar și a prietenilor care l-au cunoscut pe Marian Cozma. Celebrul handbalist a fost înmormântat în costumul de prezentare de la Campionatul Mondial din Croaţia 2009, pe 13 februarie 2009.

‘Nu-mi vine să cred că au trecut zece ani de când Marian nu mai este. Plâng neîncetat de o săptămână de dorul lui. Nici nu știu cum am putut să rezist în acești ani. E ceva ce nu poate fi exprimat în cuvinte, inima îmi este frântă, dar cu toate astea încă îmi mai bate în piept’, declara tatăl îndurerat al lui Marian Cozma, pentru Libertatea, în 2019.

Tatăl fostului handbalist Marian Cozma, Petre Cozma, mai mărturisea că nicio sumă de bani nu poate compensa pierderea copilului său, după ce un tribunal din Ungaria a decis despăgubiri de 211 milioane de forinţi (671.000 de euro).

‘Deocamdatã nu am nicio informaţie oficială legată de despăgubiri. E o fată la ambasada României din Budapesta şi mai ţin legătura cu ea şi ea urmează să traducă ce a scris avocatul. Noi avem ca reprezentant avocatul Federaţiei Ungariei de Fotbal, pe care l-am cunoscut la meciul Ungaria – România. E un om deosebit, a fost şi la mine acasă. Acum a trimis nişte documente la ambasadă şi urmează să ne comunice. Niciodată însă nu se va putea face dreptate. Nicio sumă din lume nu-mi poate aduce băiatul înapoi. Nu are cum. Nicio sumă nu poate compensa pierderea copilului meu’, a declarat Cozma, în 2014, notează Click!

Marian Cozma, unul dintre cei mai valoroși handbaliști români

Născut în 8 septembrie 1982, în cartierul bucureștean Tei, Marian Cozma a moștenit pasiunea pentru handbal de la părinții lui, care l-au practicat. Tatăl lui, Petre, a fost de altfel și marele său susținător.

Cu un fizic impresionant (2,11 m / 120 kg), Marian a excelat pe postul de pivot. A evoluat la Dinamo București (2002-2006) și KC Veszprem (2006-2009), câștigând titlul de campion și cupa atât în România, cât și în Ungaria. De asemenea, cu Veszprem a cucerit Cupa Cupelor în 2008, cu echipa maghiară participând și în Liga Campionilor. A evoluat de peste 60 de ori pentru echipa României, marcând peste 110 goluri.

citește și...