Categorii: Stiri externe Viral

Polonia atribuie explozia unei rachete “de fabricație rusească”

Potrivit AP și Reuters, exploziile de obuze au ucis două persoane la Przewodów, în Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina. Polonia susține că sunt “fabricate în Rusia”. “Acesta este un atac cu rachete rusești asupra securității colective. Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acționăm”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Două persoane au murit în urma exploziei unor obuze în orașul Przewodów (Polonia), în apropiere de granița cu Ucraina, potrivit versiunii oferite de serviciile de informații americane și care a fost prezentată în premieră de agenția de presă ‘AP’.

Polonia a atribuit explozia unei rachete “de fabricație rusească“, fără a dezvălui mai multe detalii, potrivit El País. Guvernul polonez l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a cere “explicații imediate” și și-a pus trupele în stare de alertă. Această versiune este în contrast cu cea a Moscovei, care s-a disociat de această afacere și o consideră “o provocare”, transmite as.com.

Polonia atribuie explozia unei rachete “de fabricație rusească”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se află în contact permanent cu guvernul polonez. “I-am prezentat președintelui polonez condoleanțele mele pentru pierderea de vieți omenești. NATO monitorizează situația, iar aliații se consultă cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Este important ca toate faptele să fie stabilite”, a spus el. Pentagonul american a îndemnat, de asemenea, la prudență în clarificarea celor întâmplate.

“Acesta este un atac cu rachete rusești asupra securității colective. Aceasta este o escaladare foarte semnificativă. Trebuie să acționăm”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Polonia prețuiește articolul 4 din Tratatul NATO

Explozia acestor proiectile în Polonia a avut loc la câteva ore după atacul cu rachete asupra Ucrainei și în special asupra Kievului. Un atac care a lăsat aproximativ șapte milioane de cetățeni ucraineni fără conexiune la internet și cu probleme continue în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică.

Potrivit rapoartelor postului de radio polonez Radio ZET, este posibil ca rachetele să fi lovit uscătorii de cereale. La fața locului se află deja și polițiști, procurori și armata poloneză.

Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller, a declarat că încă se analizează dacă să ceară NATO să activeze articolul 4 al Alianței Atlantice. Una dintre măsurile care ar putea fi luate în considerare este o prezență militară sporită în apropierea frontierei ucrainene.

Articolul 4: “Părțile (statele semnatare) se consultă reciproc atunci când, în opinia oricăreia dintre părți, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți este amenințată”.

Ce spune articolul 5 al NATO

Deși originea proiectilelor nu este pe deplin confirmată, în cazul în care se confirmă atacul rusesc asupra Poloniei, NATO include în articolul 5 din Tratatul privind organizarea Alianței Atlantice așa-numitul principiu al apărării colective, care este principiul unic și permanent care îi unește pe membrii săi și care stabilește un spirit de solidaritate în cadrul Alianței.

Articolul 5. Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele, care are loc în Europa sau în America de Nord, este considerat ca fiind un atac îndreptat împotriva tuturor și, prin urmare, convin că, în cazul în care are loc un astfel de atac, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscută prin articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va ajuta partea sau părțile atacate, luând ulterior, individual și de comun acord cu celelalte părți, măsurile pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate, pentru a restabili și menține securitatea în regiunea Atlanticului de Nord.

Orice atac armat asupra unei țări membre și orice acțiune întreprinsă ca urmare a acestuia ar trebui să fie raportată imediat Consiliului de Securitate. Cu toate acestea, mai multe rachete au trecut granița poloneză, dar nu au fost atribuite Rusiei.

 

FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?