Categorii: Stiri externe Viral

O jucătoare de șah iraniană concurează la un turneu fără să poarte hijab

O jucătoare de șah iraniană de top a participat fără hijab la un turneu internațional în Kazahstan, într-un aparent gest de solidaritate cu protestele de amploare din Iran, declanșate de moartea unei tinere în septembrie în custodia poliției. Instituțiile de presă iraniene au relatat pe 26 decembrie că marea maestră iraniană Sara Khadem a concurat la Campionatele Mondiale FIDE de șah rapid și blitz de la Almaty fără să poarte hijab. Hijab-ul a devenit obligatoriu în public pentru femeile și fetele iraniene cu vârsta de peste 9 ani după Revoluția Islamică din 1979.

Publicațiile iraniene de știri Khabarvarzeshi și Etemad au relatat luni că Sara Khadem a participat la Campionatele Mondiale FIDE de șah rapid și blitz de la Almaty, Kazahstan, fără hijab – un văl obligatoriu conform codurilor vestimentare stricte din Iran.

Khadem, născută în 1997 și cunoscută și sub numele de Sarasadat Khademalsharieh, ocupă locul 804 în lume, potrivit site-ului Federației Internaționale de Șah. Site-ul web pentru evenimentul din 25-30 decembrie a listat-o ca participantă atât la competițiile Rapid, cât și la Blitz, trabsmite CNN.

O jucătoare de șah iraniană concurează la un turneu fără să poarte hijab

Fotografiile postate de ambele instituții par să o arate pe aceasta fără fular în timpul turneului. Khabarvarzeshi a postat, de asemenea, o fotografie cu ea purtând o eșarfă, dar fără a preciza dacă a fost făcută la același eveniment.
O a doua jucătoare de șah iraniană, Atousa Pourkashiyan, a concurat, de asemenea, la eveniment fără eșarfă, potrivit Sky News.

Sfidarea publică vine după luni de proteste mortale în Iran, după moartea lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a murit în septembrie în arestul poliției, după ce a fost arestată de “poliția moralității” pentru că nu purta vălul obligatoriu pe cap impus de țară femeilor.

O alpinistă iraniană a concurat fără eșarfă la un eveniment din Coreea de Sud

Femeile au jucat un rol proeminent în proteste, îndepărtând și, în unele cazuri, arzând vălurile.

Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate goli buzunarele
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România

În octombrie, o alpinistă iraniană a concurat fără eșarfă la un eveniment din Coreea de Sud și a fost ulterior plasată în arest la domiciliu de către autorități. În decembrie, s-a raportat că locuința familiei sale a fost demolată.

Mai multe echipe sportive naționale s-au abținut de la intonarea imnului național, în special înainte de meciul de deschidere al Iranului la Cupa Mondială de fotbal. Echipa a cântat înainte de al doilea și al treilea meci.

Autoritățile iraniene au reprimat dur protestele, pe care le-au declarat revolte provocate de adversari străini. Regimul iranian a efectuat execuții ca răspuns la proteste și se crede că cel puțin 24 de persoane riscă în prezent să fie executate pentru implicarea lor.

Potrivit agenției de știri activiste HRANA, 507 protestatari au fost uciși până joi, inclusiv 69 de minori. Șaizeci și șase de membri ai forțelor de securitate au fost, de asemenea, uciși.

Oficiali de stat au declarat că până la 300 de persoane au fost ucise, inclusiv membri ai forțelor de securitate.

FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR