Un bărbat în vârstă de 101 ani a fost condamnat pentru asasinarea a 3.518 de deținuți în lagărul de concentrare nazist Sachsenhausen în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La vârsta de 101 de ani, el este cea mai în vârstă persoană care s-a confruntat vreodată cu un proces pentru crimele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care a fost găsit vinovat.
Un tribunal german a condamnat un fost gardian al lagărului de concentrare nazist în vârstă de 101 de ani la cinci ani de închisoare.
Bărbatul, care nu a fost identificat, a negat că a lucrat ca gardian SS în lagăr și a ajutat la uciderea a mii de prizonieri, potrivit independent.co.uk.
În procesul, care a început în octombrie, bărbatul a spus că a lucrat ca muncitor la fermă lângă Pasewalk, în nord-estul Germaniei, în perioada în cauză.
Procurorii l-au acuzat pe pensionar de implicare în asasinarea a 3.518 deținuți din lagărul de la Sachsenhausen între 1942 și 1945. Bărbatul a fost acuzat că a ajutat și a contribuit la împușcarea și uciderea prizonierilor de război sovietici, precum și uciderea deținuților folosind gaze otrăvitoare. Procurorii au explicat că prizonierii au fost, de asemenea, conduși la moarte prin „punerea în aplicare și menținerea unor condiții inumane”.
La vârsta de 101 de ani, el este cea mai în vârstă persoană care s-a confruntat vreodată cu un proces pentru crimele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care a fost găsit vinovat.
„În rolul dumneavoastră, ați susținut de bunăvoie exterminarea în masă”, a spus președintele judecătorului Udo Lechtermann acuzatului.
Inculpatul, care locuiește acum în statul Brandenburg, a pledat nevinovat pe tot parcursul procesului. A făcut-o din nou luni, chiar înainte de verdictul de marți.
Sub interogatoriu, inculpatul a negat cunoașterea vastelor crime care au avut loc la Sachsenhausen, declarând că la vremea respectivă fusese muncitor la fermă.
Procurorii au susținut că el a luat parte „cu bună știință și de bunăvoie” la infracțiuni în calitate de gardian în lagăr. Ei au prezentat în instanță documente potrivit cărora în lagăr a existat un gardian cu nume identic cu al inculpatului, cu aceeași dată de naștere și același loc de naștere, dar și alte acte doveditoare.
Procurorii ceruseră ca inculpatul să fie pedepsit cu cinci ani de închisoare.
Peste 200.000 de persoane – majoritatea evrei, dar și romi, oponenți ai regimului și homosexuali – au fost închise la Sachsenhausen între 1936 și 1945 de către naziști.
Zeci de mii au murit din cauza muncii forțate sau în urma experimentelor medicale extreme, foame și boli, pe lângă actele de crimă în masă săvârșite acolo.