Soldatul regimentului Azov “Tork” s-a întors în Ucraina în timpul schimbului de prizonieri de război din 29 iunie. Apărătorul de la Mariupol a povestit despre Azovstal, condițiile în care a stat în captivitate în Rusia și revenirea în Ucraina în reportajul Azov-media de pe YouTube.
Tork s-a alăturat regimentului Azov acum patru ani. El a fost grav rănit în timpul luptelor pentru Mariupol. În aprilie, Tork a fost adus la uzina Azovstal din cealaltă parte a orașului sub focul focului și a văzut alți militari murind. Apărătorii au ajuns la uzină printr-un pod, care se transformase într-un cimitir din cauza bombardamentelor constante.
În aprilie, el a fost grav rănit la uzina Azovstal din cealaltă parte a orașului. Tork, împreună cu alți luptători, a încercat să traverseze orașul rusesc asediat pentru a ajunge la oțelărie, dar, în timp ce traversau un pod, au fost surprinși de un atac cu bombă, potrivit presei externe.
Soldatul povestește cum vehiculul lor a fost lovit și a căzut în apă. A reușit să supraviețuiască și a înotat sub pod, unde s-a ascuns o vreme împreună cu alți doi soldați. Rușii au bombardat podul timp de aproximativ 3 ore. Oamenii lui Tork au fost uciși de lunetiștii ruși, iar el a fost singurul supraviețuitor.
“M-am târât prin mai multe fabrici și mi-am dat seama că voi muri din cauza rănilor sau a frigului”, a spus el. Tork s-a târât aproximativ un kilometru până aproape de Azovstal, unde a fost găsit și transportat pe o targă la uzina care a devenit ultimul bastion al rezistenței ucrainene din Mariupol.
Fondatorul și primul comandant al regimentului Azov, Andrei Bilețki, a declarat că nimeni de la Azovstal nu a crezut că Tork a supraviețuit, deoarece convoiul a fost distrus de ruși.
În Azovstal, Tork a primit ajutor medical de urgență. El a spus că au existat probleme cu mâncarea, apa și medicamentele. În prima zi a primit o ceașcă de fulgi de ovăz și o bucată de slănină. Dacă un soldat putea suporta durerea, un alt soldat care suferea răni mai grave primea sedative. Spitalul de pe locul uzinei era un buncăr pentru 300 de persoane, iar camera avea 50 de metri lungime și 20 de metri lățime.
Mai târziu, împreună cu restul apărătorilor ucraineni, a fost luat prizonier de către ruși. Tork nu a vrut să se predea, dar spune că a avut încredere în decizia comandantului său. Au fost duși într-un centru de detenție pe teritoriul controlat de ruși. Nu existau medicamente.
Se spune că rușii ar fi încercat să obțină de la prizonierii de război declarații incriminatoare despre comandantul regimentului Azov, Denis Prokopenko. Se spune, de asemenea, că ar fi folosit tortura în timpul interogatoriilor. Una dintre metode a fost introducerea de ace în răni, spune Tork.
În ziua schimbului de prizonieri, soldaților nu li s-a spus unde se duc, ci pur și simplu au fost treziți dimineața și li s-a spus să plece. La sosirea în zona controlată de ucraineni, Tork a fost dus la spital, unde a primit tratament.
După ce au ajuns pe teritoriul controlat de Ucraina, a fost dus la un spital.
Tork spune că el crede că toți prizonierii de război din Azovstal se vor întoarce acasă, deoarece au fost în orașul lor și l-au apărat.