Charles al III-lea al III-lea a avut parte de o nouă controversă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a. În timp ce a participat la slujbe, unde mii de oameni au stat la coadă pentru a-și lua un ultim rămas bun de la regină în capela Palatului Westminster, întâlnirea sa cu un bărbat de culoare a stârnit controverse pe rețelele de socializare.
A apărut o înregistrare video în care se vede cum noul rege al Regatului Unit (UK), regele Charles al III-lea, refuză să strângă mâna unui bărbat de culoare dintre participanții veniți să îi aducă un omagiu mamei sale, care a murit la începutul săptămânii trecute.
Împreună cu fiul său William de Wales, s-a apropiat pentru a le ura bun venit celor prezenți, dar a făcut un gest care nu a fost pe placul tuturor, fiind chiar calificat drept rasist, adunând pe Twitter peste 60.000 de ‘like-uri’ și peste 17.000 de retweet-uri, precum și peste două milioane de reproduceri.
Scena în care un bărbat adult de culoare de origine africană aștepta o primă strângere de mână din partea regelui, care a strâns toate mâinile care veneau spre el, a stârnit reacții amestecate din partea kenyenilor și a africanilor în general.
Potrivit rapoartelor, toți ceilalți președinți africani s-au urcat în același autobuz pentru a merge la înmormântare, în timp ce președintele american Joe Biden a sosit cu întregul său convoi prezidențial.
Ahmed Asmali, o personalitate din social media, a scris pe Twitter în timp ce împărtășea videoclipul: “De la liderii lor, care sunt forțați să urce în autobuze, până la a nu fi salutați”. Obakeng Ramabodu, un utilizator Twitter, a postat videoclipul viral pe feed-ul său. Videoclipul are sute de mii de vizualizări și aprecieri de când a fost postat.
Controversa este deja împărțită între cei care cred că a fost o coincidență, că nu l-a văzut și că, pur și simplu, nu poate saluta toți oamenii care se aflau acolo. În plus, aceștia au răspuns la tweet cu alte fotografii și videoclipuri în care Charles III apare salutând și dând mâna cu persoane de culoare.
Iar pe de altă parte, care se pare că sunt majoritari, susțin teoria că monarhul întoarce capul intenționat, întorcându-se cu spatele la respectiva persoană pentru a nu-l saluta, făcând acest lucru în mod conștient.