Categorii: Știri Stiri externe

Povestea românului care a plecat în Germania să cânte și a ajuns primarul orașului Goerlitz. Ce gest a făcut pentru foștii colegi, după ce a câștigat alegerile electorale

Un român a plecat în Germania să cânte și a devenit primarul orașului Goerlitz. Povestea lui Octavian Ursu este cel mai bun exemplu că, prin corectitudine, creativitate și viziune, poți câștiga respectul unui oraș întreg.

Octavian Ursu conduce orașul Goerlitz din vara lui 2019, când, la 51 de ani, l-a învins pe un polițist, cu 15 ani mai mic, în turul doi al alegerilor locale.

Românul, care are și cetățenie germană, a candidat din partea Uniunii Creștin-Democrate, partidul cancelarului Angela Merkel și culmea este că în primul tur, ieșise pe locul al doilea, în fața polițistului de 37 de ani, potrivit remonews.

Cum și-a convins electoratul

Și-a convins alegătorii cu un mesaj simplu – “Primăria e o chestiune de inimă” și a mers în campania electorală, pe străzile orașului, alături de soție și cele două fiice. Din biroul său cu vedere spre piața centrală, edilul spune că a pretins șefia localității venind cu un bagaj serios de experiență în adiminstrația locală, pentru că a mai fost consilier local dar și parlamentar în landul din care face parte orașul Goerlitz.

Ottaviano Ursu s-a născut în București, în octombrie 1967, și a crescut în cartierul Drumul Taberei, „chiar în spatele Favoritei”, așa cum îi place să-și amintească. A studiat la Conservator, unde a studiat muzica și pedagogia și a trăit drama cutremurului din 1977 și revoluției din 1989. A ajuns singur în Germania în vara lui 1990, la vârsta de 22 de ani, și pretinde că a devenit trompetist la Filarmonica Goerlitz. Se gândea să strângă bani, de vreo doi ani, ca să-și cumpere unelte noi cu care să se întoarcă acasă.

În timp ce în România democrația era în stadiu incipient, Octavian Ursu își cunoștea viitoarea soție și își făcea un nume în viață culturală a orașului care îl adoptase. Și, cel mai important, devenea un cetățean perfect integrat, într-o comunitate cu reguli clare, respect pentru muncă și pentru viața culturală.

De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
Foto: remonews.com

Octavian a mutat în stradă multe dintre concertele foștilor colegi

Octavian Ursu spune că, în urmă experienței de la filarmonică, a înțeles că viața culturală e vitală pentru societate și după ce a devenit primar a mutat în stradă multe dintre concertele foștilor colegi. Piațetele orașului au devenit săli de festivități în aer liber și primarul este prezent la fiecare eveniment cultural al urbei.

Și a mai făcut ceva unic până atunci, în Goerlitz: pe timp de vară își tine audientele în piața centrală, afirmând că oamenilor le e mai comod să se întâlnească astfel cu el, decât să urce în primărie.

Goerlitz este recunoscut în Germania, dar și la Hollywood, pentru că aici s-au turnat mai multe filme de succes. Cele mai cunoscute pelicule sunt Inglorious Bastards și Grand Hotel Budapest, iar edilul Ursu a inaugurat și un mic muzeu al cinematografiei orașului, vis a vis de primărie.

 

FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?