Justiția iraniană a emis alte trei sentințe de condamnare la moarte pentru persoane care au fost implicate în proteste antiguvernamentale, în urma morții unei femei care ar fi încălcat regulile stricte ale țării privind folosirea vălului, a anunțat site-ul justiției, Mizan Online.
Această decizie vine după ce, duminică, Tribunalul Revoluționar din Iran a emis prima condamnare la moarte din cauza implicării în protestele anti-regim. Prizoniera anonimă a primit această acuzație după ce a fost acuzată de incendierea unei clădiri guvernamentale, de tulburarea ordinii publice, de comiterea unei infracțiuni împotriva securității naționale și pentru că este “un dușman al lui Dumnezeu și al corupției pe Pământ”.
Cei trei prizonieri cu sentințe de condamnare la moarte nou emise vor putea face apel la verdicte, a relatat Reuters, citând presa de stat iraniană.
Este pentru prima dată când protestele din Iran nu se referă la o anumită problemă economică sau politică, ci la însăși Republica Islamică, a declarat pentru CNBC Vali Nasr, profesor la școala de studii internaționale avansate de la Universitatea Johns Hopkins.
“O întreagă generație tânără contestă regulile, cum ar fi purtarea vălului, iar guvernul din Iran are mâinile pline încercând să gestioneze protestele”, a spus Nasr. “Protestele încep o mare atenție din partea presei americane și europene și critici severe la adresa Iranului. Acest lucru ar putea aduce potențial un nou set de sancțiuni asupra Iranului pentru represiunea sa.”
Sistemul judiciar iranian a anunțat săptămâna trecută că au fost emise 1.024 de acuzații în legătură cu protestele numai în provincia Teheran, a declarat Amnesty International într-un raport publicat miercuri.
Organizația pentru drepturile omului a adăugat că 21 de deținuți au fost acuzați de infracțiuni legate de securitate care se pedepsesc cu moartea, iar oficialii iranieni încearcă să grăbească procedurile pentru a-i executa în public.
Protestele împotriva guvernului iranian au izbucnit în urmă cu două luni, când Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost reținută de “poliția moralității” a țării pentru ținută nepotrivită. Autoritățile iraniene au susținut că nu au comis nicio infracțiune și au declarat că Amini a murit în urma unui atac de cord, însă familia acesteia și numeroase persoane din Iran acuză guvernul de mușamalizare.
Femeile și studentele au jucat un rol esențial în proteste, fluturându-și și arzându-și eșarfele în semn de solidaritate cu Amini și ca represalii la codul vestimentar strict al țării pentru femei.
Imediat după China, Iranul se află pe locul al doilea în ceea ce privește numărul de execuții înregistrate, potrivit Amnesty International.
Iran Human Rights a raportat că cel puțin 333 de persoane au fost executate în 2021, iar Amnesty a precizat că 14 dintre acestea erau femei.
Două grupuri diferite de persoane au participat la protestele în curs de desfășurare – cei care tânjesc după o schimbare a codului de conduită strict al regimului și “adevărații scandalagii”, a declarat Asif Ahuja, cercetător senior la Middle East Institute.
Ahuja a declarat că protestele în curs de desfășurare se bazează pe o “cerere foarte legitimă” din partea femeilor care doresc cu adevărat ca regula obligatorie a vălului să fie abolită. “Ele vor doar să uite de stat și să trăiască așa cum trăiește restul lumii”.
“Începem să vedem tineri băieți și fete care postează fotografii în care se sărută pe străzi… Nu s-a mai auzit niciodată de așa ceva… Aceasta arată intensitatea protestelor, ele vor doar să fie libere”, a adăugat Ahuja.
Cu toate acestea, există protestatari care “nu se lasă influențați de sentimente sau de euforie, ci ei sunt adevărații scandalagii”, care instigă la haos la aceste proteste altădată pașnice.
Întrebat dacă instanța iraniană va merge până la capăt cu aceste execuții sau dacă acestea sunt amenințări goale, Ahuja a spus că ele vor fi efectuate și că guvernul este, de fapt, “foarte generos în a le face”.
Trudeau al Canadei, păcălit de dezinformare
La începutul acestei săptămâni, o afirmație falsă potrivit căreia Iranul ar fi condamnat la moarte 15.000 de protestatari a circulat pe scară largă pe rețelele de socializare.
Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a fost una dintre personalitățile publice care au scris pe Twitter despre știrea falsă.
În postare se spunea: “Canada denunță decizia barbară a regimului iranian de a impune pedeapsa cu moartea pentru aproape 15.000 de protestatari. Acești iranieni curajoși au luptat pentru drepturile lor umane – și continuăm să fim uniți în sprijinul lor și uniți împotriva acțiunilor odioase ale regimului”.
Tweetul său a fost retras abia 11 ore mai târziu, dar fusese deja distribuit de mii de persoane.