Compania globală de mobilitate ECA International a lansat lista anuală a celor mai scumpe orașe din lume în care să locuiești, iar Hong Kong a ajuns din nou în fruntea listei. Asia este cel mai scump continent, cu cinci orașe — Hong Kong, Tokyo, Shanghai, Guangzhou și Seul — ajungând în top 10. Pandemia de coronavirus a jucat, desigur, un rol în lanțurile globale de aprovizionare și în alți factori economici. Care este cel mai scump oraș din Europa
Compania calculează lista pe baza mai multor factori, inclusiv prețul mediu al produselor de uz casnic, cum ar fi laptele și uleiul de gătit, chiria, utilitățile, transportul public și puterea monedei locale.
Acesta este al treilea an la rând în care Hong Kong-ul își revendică onoarea îndoielnică de a fi cel mai scump oraș din lume pe indexul ECA. Indicele se concentrează în mod special pe lucrătorii străini și pe expații în clasamentele lor, potrivit CNN.
Este sigur să fie numit Asia cel mai scump continent, cu cinci orașe — Hong Kong, Tokyo, Shanghai, Guangzhou și Seul — ajungând în top 10.
Unele autorități de reglementare includ Orientul Mijlociu din Asia. În acest caz, Tel Aviv — care se află pe locul șase — contează și el în totalul Asiei și i-ar oferi șase din 10 locuri.
Asia își revendică, de asemenea, onoarea de a fi acasă la orașul cu cea mai rapidă creștere de pe lista generală. Aceasta ar fi Colombo, principala metropolă din Sri Lanka, care a sărit cu 23 de locuri de la 162 la 149.
Lee Quane, directorul regional al ECA pentru Asia, a explicat raționamentul prezenței în creștere a Chinei continentale pe indice.
„Majoritatea orașelor din China continentală din clasamentele noastre au rate de inflație mai mari decât suntem obișnuiți să vedem, dar acestea sunt, de obicei, mai mici decât în alte părți ale Asiei”, a spus Quane într-un comunicat. „Prin urmare, principalul motiv pentru creșterea lor în clasament a fost puterea continuă a yuanului chinez față de alte valute majore”.
Parisul, care s-a aflat în fruntea listei ECA în trecut, a ieșit din top 30. Madrid, Roma și Bruxelles au căzut și ele.
„Aproape fiecare oraș important din zona euro a înregistrat o scădere în clasament în acest an, deoarece moneda euro a avut o performanță mai slabă în ultimele 12 luni decât dolarul american și lira sterlină”, explică Quane.
Factorii externi precum politica și conflictele internaționale pot juca, de asemenea, un rol. Invazia Ucrainei de către Rusia și sancțiunile însoțitoare impuse de multe țări au făcut ca Moscova să ajungă pe locul 62, iar Sankt Petersburg pe locul 147.
Cel mai scump oraș din Europa este Geneva, Elveția, care se afla pe locul trei după Hong Kong și New York City. Elveția folosește francul elvețian în loc de euro.
Pandemia de coronavirus a jucat, desigur, un rol în lanțurile globale de aprovizionare și în alți factori economici.
Cele mai scumpe orașe din lume
1. Hong Kong
2. New York
3. Geneva
4. Londra
5. Tokyo
6. Tel Aviv
7. Zurich
8. Shanghai
9. Guangzhou
10. Seul