Închisoarea Gitarama din Rwanda poate revendică “onoarea” dubioasă de a fi cea mai murdară, cea mai supraaglomerată și cea mai brutală închisoare de pe Pământ, chiar dacă un fost guvernator admite că este “posibil” ca unii dintre deținuții săi să fie nevinovați. Gitarama este un mediu incredibil de brutal, având în vedere că deținuților li se furnizează zilnic doar o cantitate infimă de hrană de bază, iar supraaglomerarea duce la lupte frecvente, se crede că unii deținuți au recurs la mâncatul cadavrelor celor morți pentru a supraviețui.
Închisoarea Gitarama este considerată a fi unul dintre cele mai infernale locuri de pe Pământ.
Închisoarea brutală de la periferia capitalei Rwandei, Kigali, a fost construită în 1960 ca locuință pentru muncitorii britanici. Ulterior, a fost transformată într-o închisoare proiectată să găzduiască aproximativ 400 de prizonieri, potrivit dailystar.co.uk.
În prezent, deține peste 7.000 de deținuți, iar la apogeul său, după oribilul genocid rwandez de la mijlocul anilor 1990, se estimează că a deținut mai aproape de 50.000 de deținuți.
Bărbații își găseau un loc unde să se așeze sau să stea pe unde puteau, iar unii chiar dormeau în latrinele deschise, îmbibate în ape uzate umane.
Locotenent-colonelul Charles Kayonga, comandant al Gitarama la acea vreme, a recunoscut: “Este posibil ca unii să fie nevinovați. Nu spun că metodele noastre au fost întotdeauna minuțioase. Dar marea majoritate a acestor oameni sunt ucigași”.
Chiar și astăzi, Gitarama este un mediu incredibil de brutal. Având în vedere că deținuților li se furnizează zilnic doar o cantitate infimă de hrană de bază, iar supraaglomerarea duce la lupte frecvente, se crede că unii deținuți au recurs la mâncatul cadavrelor celor morți pentru a supraviețui.
Potrivit unui raport al akorra.com, deținuții sunt atât de înfometați încât uneori “mușcă bucăți de carne unii din alții” pentru a supraviețui.
Mâncarea nu este singura problemă. Cu atât de mulți bărbați înghesuiți în condiții insalubre, bolile sunt numeroase.
Brigitte Troyon, de la Comitetul Internațional al Crucii Roșii, care oferă asistență medicală în închisorile din Rwanda, a declarat: “Jumătate de oameni mor în Gitarama în fiecare zi. Dacă izbucnește o epidemie, nu se știe câți ar putea muri”.
Deținuții au nevoie frecvent de ajutor medical. Dintre cei care sunt trimiși frecvent la un spital din apropiere, 38% suferă de urmările bătăilor – inclusiv oase rupte și urme de mușcături – în timp ce alți 41% au picioarele putrezite din cauza faptului că au stat desculți pe solul murdar și plin de fecale.
Mulți dintre deținuți au dezvoltat cangrenă la picioare și este obișnuit ca degetele să putrezească până când cad cu totul.
Se pare că peste 1.000 de bărbați au murit în Gitarama numai în 1995. Chiar și astăzi, mirosul de fecale și de carne în putrefacție poate fi detectat până la o milă distanță.
“Condițiile de aici sunt complet inumane”, spune Troyon. “Este urgent ca acestea să fie îmbunătățite”.