Actrița Medeea Marinescu a vorbit despre Draga Olteanu Matei, care a încetat din viață la vârsta de 87 de ani. Medeea Marinescu a jucat alături de Draga Olteanu Matei când avea doar trei ani.
Medeea Marinescu a povestit că primele sale amintiri cu Draga Olteanu Matei le are de la vârsta de trei ani când a jucat în filmul “Iarna bobocilor” în rolul fiicei lui Toderaş (Marin Moraru) şi a Varvarei (Draga Olteanu Matei). “Primele mele amintiri încep în 1977 cu ”Iarna bobocilor”. A fost, de fapt, şi singura dată când, cumva, o să folosesc acum nişte ghilimele, am fost partenere, pentru că este mult spus, eu aveam trei ani atunci, dar într-un fel da, am fost partenere pe ecran. Din păcate, în teatru nu ne-am întâlnit. În ’92 când dânsa a ieşit la pensie eu începeam Facultatea de Teatru şi Film. În film, după aceea, am văzut-o pentru că a lucrat la nenumărate filme cu părinţii mei, unul care-mi vine în minte acum este ‘Coana Chiriţa’, unde juca şi rolul titular şi era şi scenarista filmului. Sigur au mai fost şi alte filme”, a spus Medeea Marinescu pentru Agerpres.
“Am întâlnit-o foarte des pe platourile de filmare, era genul de personalitate puternică, aşa cum o ştiu spectatorii sau telespectatorii din filme, vă asigur că aşa era şi în realitate, o minte brici, un om foarte jovial şi cu poftă de viaţă. Am reîntâlnit-o după foarte mulţi ani la Piatra Neamţ, chiar a venit la un spectacol în care jucam cu Florin Piersic, o reprezentaţie cu ”Străini în noapte”, ei având o relaţie foarte apropiată, asta vă pot spune pentru că ştiu şi am văzut. Ea îi spunea lui Florin Piersic ”Prinţule” şi jucaseră mult pe scenă, şi a venit să ne vadă, ne-am mai întâlnit şi la un festival de film”, a mai povestit actrița.
Draga Olteanu Matei a murit în noaptea de marți, 17 noiembrie 2020, spre miercuri, 18 noiembrie 2020. Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani, a ajuns, vineri seara, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive superioare. Medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași au anunțat că, în ciuda eforturilor depuse, actrița a murit în noaptea de marți spre miercuri.
Diana Cimpoeșu, purtătorul de cuvânt al Spitalului ”Sfântul Spiridon”, a făcut primele declarații despre decesul celebrei actrițe Draga Olteanu Matei.
„Din păcate, în ciuda eforturilor echipei medicale, a colegilor de la Spitalul Sfântul Spiridon, de la secţia ATI, care au stat alături de ea până în ultimul minut, evoluţia ei a fost una nefavorabilă şi s-a declarat decesul în cursul acestei nopţi. Patologia era multiplă, iar starea critică susţinută din punct de vedere hemodinamic şi ventilator… Din păcate vârsta şi tot ceea ce am mai spus zilele trecute nu au fost în favoarea vieţii şi s-a pierdut această luptă cu viaţa, din păcate. Am anunţat aparţinătorii şi, din păcate, asta este situaţia. Ne pare rău ca după fiecare pacient pe care îl pierdem”, a declarat Diana Cimpoeşu.
Regretata actriță Draga Olteanu Matei va fi înmormântată duminică în Cimitirul “Eternitatea” din Piatra Neamţ, alături de soţul ei.
Ana Monda, o apropiată a regretatei actriţe, a declarat, pentru Agerpres, că sicriul cu trupul neînsufleţit va fi adus joi de la Iaşi şi va fi depus la Cinematograful “Mon Amour” din Piatra Neamţ, unde toţi cei care vor dori pot veni să îşi ia rămas bun.
Duminică va fi oficiată o slujbă religioasă la Biserica “Sf. Ioan Domnesc”, situată pe platoul de la Curtea Domnească, urmată de înmormântarea de la Cimitirul “Eternitatea”.
Actriţa Draga Olteanu Matei s-a născut la Bucureşti, la data de 24 octombrie 1933. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” în 1956. În septembrie, acelaşi an, a debutat în piesa ”Ziariştii” de Alexandru Mirodan. În perioada 1957-1990, a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.Membră a Generaţiei de Aur a teatrului românesc şi cu o carieră care se întinde de-a lungul a 55 de ani, actriţa Draga Olteanu Matei a încântat spectatorii români interpretând zeci de personaje în filme, spectacole de teatru şi scenete TV. A jucat în 90 de filme, în peste 50 piese de teatru și 100 roluri de televiziune.
După pensionarea sa din Teatrul Naţional (1992), marea actriţă a înfiinţat, la Piatra Neamţ, compania teatrală pentru actori neprofesionişti ”Teatrul Vostru”. Contribuţia adusă teatrului şi cinematografiei româneşti a fost recunoscută prin numeroasele premii, titluri, diplome, pe care le-a primit de-a lungul carierei, printre care: Premiul ACIN 1975 (”Ilustrate cu flori de câmp”, ”Filip cel Bun”), Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2004), Premiul TVR şi PTWB (Prime Time World Broadcast) pentru Cea mai iubită actriţă (2003), Premiul Gopo pentru întreaga carieră (2010), Premiul pentru întreaga activitate oferit în cadrul Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj (2011).
În anul 2002, i-a fost acordată distincţia Ordinul Naţional ”Steaua României” de către Preşedinţie, pentru dăruirea cu care a servit scena şi cultura românească. Începând din data de 29 octombrie 2011, Draga Olteanu Matei are o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti.