Jalal Noory era doar un copil când a scăpat din războiul civil din Afganistan, izbucnit în urma invaziei sovietice din țara sa în 1979. A ajuns în Ucraina, care a devenit a doua sa casă, unde și-a construit o nouă viață. arată un reportaj BBC. ”Strategia fostei Uniuni Sovietici nu s-a schimbat”.
Aproape 25 de ani mai târziu, a asistat la invazia rusă în Ucraina și a avut doar două opțiuni: “să se apere sau să moară”.
Jalal Noory se află acum în tranșeele din jurul Kievului, arată un reportaj BBC.
“Am peste 40 de ani. Locuiesc în Ucraina din 1998″.”Eram 100% sigur că rușii vor ajunge la Kiev. Nu am vrut să mă predau și să văd un steag rusesc deasupra capului meu. ”
Jalal s-a înrolat în armata ucraineană după ce Rusia a atacat țara în februarie. El conduce o unitate de 12 soldați care apără Kievul. Înainte de război a lucrat într-o companie de securitate.
Andrei Klisciuc, comandant: „În primă fază, eram: «Doamne! Ce caută aici?». Însă am apucat să-l cunosc. Uneori știe mai multe despre ce să facă decât ucrainenii în anumite situații”.
Jalal era copil când URSS a invadat Afganistanul în 1979. Ocupația a dus la un război civil și un exod de milioane de afgani.
„Dacă rușii n-ar fi invadat Afganistan, am fi avut o viață mai bună. N-aș fi fost un refugiat în Ucraina. Aș fi fost în Afganistan”.
Ca refugiat, Jalal a învățat arte marțiale și a câștigat medalii pentru Ucraina.
„Strategia fostei Uniuni Sovietici sau a actualei Rusii nu s-a schimbat. Este vorba de ocuparea unei țări mai mici care are o armată și o economie mai slabă”.
Viața lui Jalal era pașnică, însă războiul a schimbat totul, notează BBC.
„Am decis să apăr pământul pe care stau. În Afganistan era minor și copil fiind a trebuit să-i urmez pe părinții mei. Însă de data asta am știut că voi apăra Ucraina deoarece este casa mea”.