Optzeci și două de schelete găsite într-o groapă comună din orașul olandez Vianen aparțineau unor soldați britanici care au murit de boală într-un spital de campanie din secolul al XVIII-lea, spun arheologii. “Aproape 85% dintre ei au suferit una sau mai multe infecții, deși majoritatea rănilor lor s-au vindecat”
Rămășițele au fost găsite lângă vechiul zid al orașului, în noiembrie 2020, iar apoi cercetate de antropologul legist April Pijpelink. 78 dintre schelete aparțin unor bărbați, iar majoritatea provin din sudul Angliei.
Toți, cu excepția a patru dintre acestea, erau ale unor bărbați și mulți fiind originari din sudul Angliei, informează BBC
„Cel mai probabil că acești tineri au venit să lupte împotriva francezilor”, a spus ea.
Dar și-au pierdut viața din cauza igienei precare într-un spital, transmite BBC. “Inițial, am crezut că tinerii au murit în urma rănilor suferite în luptă, dar în timpul cercetărilor a devenit clar că aproape 85% dintre ei au suferit una sau mai multe infecții, deși majoritatea rănilor lor s-au vindecat”.
Au fost prelevate probe de la șase dintre schelete, iar analiza izotopică a oaselor lor a concluzionat că unul provine din sudul Angliei, posibil Cornwall, altul din sudul Cornwall și al treilea dintr-un mediu urban englezesc. Alți doi s-ar putea să fi fost din Țările de Jos, dar de origine engleză posibil, în timp ce celălalt era din Germania.
Tinerii fuseseră tratați la un spital de campanie stabilit la castelul Batestein din orașul olandez Vianen. Întrucât este vorba despre o groapă comună și toți au murit în aceleași condiții, cele șase schelete analizate au fost suficiente, a declarat pentru BBC arheologul Hans Veenstra.
Două războaie au avut lupte în acea zonă în secolul 18, însă soldații britanici au fost implicați într-unul singur, campania din Flandra împotriva Franței, derulată între 1793 și 1795. Soldații germani au luptat atunci alături de britanici. Campania a făcut parte din Primul Război de Coaliție, luptat de Franța post-revoluționară și mai multe puteri europene, printre care Marea Britanie, Rusia, Prussia, Spania, Olanda și Austria.
Vârsta medie a celor aflați în groapa comună era de 26 de ani, deși existau și adolescenți. Aproximativ 60% dintre schelete prezentau urme a una sau mai multe infecții, însă toate aveau aceeași cauză: bacteria pneumococ.