Categorii: Politica Știri Stiri externe Viral

Un veteran din marina americană a fost eliberat de talibani în schimbul unui lider taliban de război

Talibanii afgani l-au eliberat luni pe inginerul american Mark Frerichs în schimbul unui lider tribal afgan legat de talibani, pe care Statele Unite îl rețineau din 2005 pentru trafic de droguri, a declarat ministrul interimar de externe al grupului. “Acest lucru poate fi un nou capitol între Afganistan și Statele Unite, poate deschide o nouă ușă pentru discuții între cele două țări”, a declarat ministrul de externe numit de talibani, Amir Khan Muttaqi la conferința de presă de la Kabul.

Bashir Noorzai, un cunoscut lord al drogurilor și membru al talibanilor, a declarat reporterilor din Kabul că a petrecut 17 ani și șase luni în centrul de detenție american de la Guantanamo Bay și că a fost ultimul prizonier taliban de acolo.

Ministrul de externe numit de talibani, Amir Khan Muttaqi, a vorbit, de asemenea, la conferința de presă alături de Noorzai și a salutat schimbul, afirmând că acesta marchează începutul unei “noi ere” în relațiile dintre SUA și talibani, potrivit CNN.

Un american ținut prizonier în Afganistan timp de peste 2 ani este eliberat în urma unui schimb de prizonieri

Muttaqi a declarat că americanul eliberat este Mark Frerichs, un veteran al Marinei și inginer civil contractor care a fost răpit în Afganistan la 31 ianuarie 2020. Originar din Lombard, Illinois, a fost răpit după ce a mers la o întâlnire în capitala afgană pentru a discuta un proiect.

Frerichs a fost văzut ultima dată într-o înregistrare video distribuită la începutul acestui an, în care implora să fie eliberat pentru a se putea reuni cu familia sa, potrivit unei înregistrări postate la acea vreme de revista The New Yorker.

“Un nou capitol între Afganistan și Statele Unite”

“Acest lucru poate fi un nou capitol între Afganistan și Statele Unite, poate deschide o nouă ușă pentru discuții între cele două țări”, a declarat Muttaqi la conferința de presă de la Kabul.

Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în locul în care micuța susținea că se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România

“Acest act ne arată că toate problemele pot fi rezolvate prin discuții și le mulțumesc echipelor ambelor părți care au muncit din greu pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat Muttaqi.

Se credea că Frerichs, din Lombard, Illinois, era deținut de rețeaua Haqqani, afiliată talibanilor, iar oficiali americani din două administrații prezidențiale au încercat fără succes să îl aducă acasă. În înregistrarea video, care a marcat prima dată când Frerichs a fost văzut de la răpirea sa, el spune că a fost filmat în noiembrie anul trecut.

Videoclipurile cu ostatici sunt uneori publicate pentru a arăta dovada că aceștia sunt în viață și pentru a facilita negocierile pentru o eliberare, deși nu a fost imediat clar dacă acesta a fost cazul în acest caz. The New Yorker a declarat că a obținut clipul de la o persoană neidentificată din Afganistan.

În acel moment, FBI a refuzat să comenteze autenticitatea videoclipului, dar o soră a lui Frerichs, Charlene Cakora, a emis o declarație în care mulțumește talibanilor pentru publicarea videoclipului și îl descrie ca fiind “o confirmare publică a convingerii de lungă durată a familiei noastre că este în viață după mai mult de doi ani de captivitate”.

FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR