Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire! Aceștia făceau studii pentru cancerul de prostată, în momentul în care au descoperit un nou organ în gâtul uman.
Dacă cei mai mulți credeau că își cunosc în totalitate anatomia corpului, s-au înșelat amarnic. Conform livescience.com, experții credeau până acum că regiunea nazo-faringiană, din spatele nasului, găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice.
După mai multe cercetări, aceștia au descoperit un nou set de glande, de aproximativ 3,9 centimetri lungime. Ele sunt amplasate pe un cartilaj torus tubarius și au fost denumite glande salivare tubariale.
Mai mult de atât, cercetătorii cred că noul organ lubrifiază partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii. Totul a fost descoperit din întâmplare în timp ce studiau cancerul de prostată. La scanarea PSMA PET-CT, doctorii au injectat pacientului un trasor radioactiv, pentru a indica proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată.
Această scanare ajută foarte mult și la detectarea țesutului glandei salivare. În trecut, la om se cunoșteau trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, respectiv obrazului.
‘În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii. Imaginați-vă surpriza noastră când am făcut descoperirea’, a spus co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat pentru presa internațională.
De asemenea, Vogel și colegii lui au scanat peste 100 de pacienți, la care s-a constatat că toți aveau glandele despre care nu se știa nimic până acum. Această descoperire ar ajuta foarte mult pacienții cu cancer.
‘Pacienții pot avea probleme cu alimentația, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală’, a mai adăugat Wouter Vogel, pentru sursa citată mai sus.
Înainte de a descoperi noile glande salivare tubariale, cercetătorii au observat, la pacienții cu cancer, că atâta timp cât au primit radiații în zona glandelor necunoscute, cu atât au acuzat mai multe efecte secundare ale tratamentului.
‘Următorul nostru pas este să aflăm cum putem proteja mai bine aceste noi glande, pentru ca pacienții să aibă o calitate a vieții nealterată în urma tratamentului’, a mai spus Vogel.