Siria a descoperit un mozaic intact de mari dimensiuni care datează din epoca romană, descriind-o miercuri ca fiind cea mai importantă descoperire arheologică de la începutul conflictului din țară, în urmă cu 11 ani. Jurnaliștilor le-a fost arătat mozaicul în orașul central Rastan, în apropiere de Homs, al treilea oraș ca mărime din Siria.
Autoritățile siriene au declarat miercuri că au dat peste cea mai mare descoperire arheologică de la începutul războiului din Siria, un mozaic de mari dimensiuni din epoca romană care a rămas intact în ciuda bombelor. Acesta a fost descoperit în orașul Rastan, la doar 20 de kilometri de Homs.
Conflictul din Siria s-a soldat cu mii de morți și peste cinci milioane de persoane strămutate. În multe locuri, lipsesc necesitățile de bază, alimentele și apa sunt rare, iar coronavirusul este foarte răspândit. Fără îndoială, acesta continuă să fie marele uitat, potrivit npr.org.
Acest mozaic din perioada romană din secolul al IV-lea d.Hr. prezintă o scenă în care “apar clar detaliile și numele regilor greci care au luat parte la Războiul troian”, a declarat pentru AFP Hamman Saad, director de săpături și studii arheologice la Direcția Generală a Antichităților și Muzeelor.
“Nu există un mozaic similar. Nu este cea mai veche lucrare din Siria, dar este cea mai completă și cea mai excepțională”, a spus Saad. Aceasta măsoară în total 120 de metri pătrați și a fost descoperită sub o clădire din secolul al IV-lea, care a fost cumpărată de oameni de afaceri libanezi și sirieni legați de Muzeul Nabu (Liban) și dăruită statului sirian.
Cercetătorii de la Direcția Generală siriană a Antichităților și Muzeelor au excavat zona în ultimele luni pentru a șterge de praf până la ultima dintre pietricelele colorate, care măsoară doar 1,27 centimetri pătrați, care alcătuiesc lucrarea.
Imaginile de pe plăci sunt “bogate în detalii” și, pe lângă evenimentele din Războiul Troian, îl înfățișează și pe Neptun, zeul antic roman al mării, și 40 dintre iubitele sale. “Nu putem identifica tipul de clădire excavată. Ar putea fi o baie publică sau altceva. Până când nu vom termina săpăturile nu vom ști”, a spus Saad.
În ciuda importanței istorice a acestui oraș, Saad subliniază faptul că nu a existat niciun efort semnificativ de excavare înainte de conflictul armat care a afectat țara în ultimii 11 ani. Siturile arheologice și de patrimoniu cultural sirian au fost distruse sistematic în ultimul deceniu ca urmare a acestui episod violent.
Actrița și membră a consiliului de administrație al Muzeului Nabu, Sulaf Fawakherji, și-a exprimat speranța de a putea cumpăra și alte clădiri din Rastan, despre care a spus că este plin de situri antice și artefacte care urmează să fie descoperite. “Rastan este un oraș important din punct de vedere istoric și ar putea fi un oraș foarte important pentru turism datorită patrimoniului său”, a conchis ea.