Riscul ca noua tulpină mutantă de coronavirus, denumită Omicron și depistată în Africa de Sud, să se răspândească în Europa este „de la ridicat la foarte ridicat”, a anunţat vineri seară Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Experții în sănătate sunt îngrijorați de transmisibilitatea variantei Omicron.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că o nouă variantă de coronavirus este „îngrijorătoare” și a numit-o Omicron.
A avut un număr mare de mutații, iar dovezile timpurii au sugerat un risc crescut de reinfecție, a spus OMS.
„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a spus OMS într-un comunicat publicat vineri. „Dovezile preliminare sugerează un risc crescut de reinfecție cu această variantă, în comparație cu alte tulupini.”
Cherecheş a prezentat, pe pagina de Facebook, faptul că „noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecţioasă decât Delta, astfel creşterea va fi cu 500% mai mare”.
„Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron este incredibilă – vedeți cu roșu.Dacă datele inițiale se confirmă – noua tulpină este de 5 (cinci) ori mai infecțioasă decât Delta – creștere cu 500% mai mare.
Sper cu disperare să nu se confirme datele inițiale. Dacă are și potențialul de a evada imunologic (nu mai suntem protejați de infecția anterioară sau vaccinuri), ajungem din nou în punctul 0″, spune Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică.
Alexandru Rafila a explicat cum se face încadrarea unei tulpini într-o anumită categorie.
„Ce înseamnă o variantă preocupantă? Există trei criterii care încadrează aceste variante în categorie, ele pot fi individuale sau cumulative. Poate fi vorba de o transmisibilitate mai mare, poate fi o patogenitate mai mare, se schimbă tabloul clinic, îmbolnăvirile grave sunt mai frecvente și, cel de-al treilea element este legat de scăderea eficacității măsurilor de sănătate publică. De exemplu, vaccinul nu mai este suficient. Unul dintre aceste criterii sau toate fac ca acest grup de experți să încadreze varianta în categoria celor îngrijorătoare.
Până în momentul de față criteriul care a determinat includerea în această categorie se pare că este legat de transmisibilitate, care este mai puțin îngrijorător decât celelalte două, dar nu știm dacă nu cumva dă forme mai ușoare de boală. Ar fi ideal. Se întâmplă uneori să ai și noroc, nu știu dacă vom avea noroc sau ghinion”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.
Tulpina fost raportată pentru prima dată în Africa de Sud pe 24 noiembrie și a fost identificat și în Botswana, Belgia, Hong Kong și Israel.
Vineri, OMS a declarat că numărul cazurilor acestei variante, denumită inițial B.1.1.529, pare să crească în aproape toate provinciile Africii de Sud.
„Această variantă are un număr mare de mutații, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a declarat organismul ONU de sănătate publică într-un comunicat.
OMS a spus că va dura câteva săptămâni pentru a înțelege impactul noii variante.