Forest City, o proprietate de lux din sudul Malaeziei, este una dintre cele mai controversate dezvoltări din istoria țării. La șase ani de dezvoltare, proprietatea de 100 de miliarde de dolari este deja un oraș fantomă. O reportera și-a detaliat experiența și a mărturisit că a fost dificil să țină legătura cu lumea exterioară din cauza conexiunii wifi proaste. Ea și-a exprimat dezamăgirea și în ceea ce privește serviciile de transport, de asemenea, când cinci companii locale de taxi au refuzat să o transporte, deoarece nu erau șoferi disponibili pentru a merge în stațiune.
Cartierul este în Johor Bahru, Malaezia, la nord de Singapore. A fost construit de Country Garden, cel mai mare dezvoltator imobiliar din China. Proiectul a fost anunțat în 2006 și a fost supus Inițiativei Belt and Road a Chinei. A fost estimat să se finalizeze în 2035, cu un cost de până la 100 de miliarde USD.
Forest City este uriaș: se întinde pe 1.740 de hectare, sau de patru ori mai mult decât orașul-stat Monaco. Aproximativ 700.000 de oameni erau de așteptat inițial să locuiască în proprietate, potrivit Insider.
Dar, începând cu 2019, doar aproximativ 500 de persoane locuiau în proprietate, conform unui raport din 2019 al Politicii Externe. Un expert care a refuzat să fie numit din motive de securitate a spus că populația proprietății a crescut de atunci la câteva mii – ceea ce este încă mai puțin de 5% din numărul așteptat de rezidenți.
Country Garden a refuzat să comenteze această informație.
Forest City este compus din zeci de blocuri de apartamente de lux, o galerie pentru expoziții, un mall, o școală internațională și două zone de agrement.
Însă nu există niciun semn de viață.
La biroul de vânzări multe apartamente din complex au fost etichetate cu „vândut”. Country Garden a spus că a vândut mai mult de 20.000 de unități rezidențiale până în prezent, însă nu se știe câte au fost construite în Forest City.
Prețurile au crescut în ultimii doi ani. În 2017, prețurile apartamentelor din Forest City erau începeau cu 170.000 dolari. Astăzi, ele ajung la 1,14 milioane de dolari. Prin comparație, prețul mediu de vânzare al unui apartament în Johor Bahru, unde se află Forest City, este de 141.000 de dolari.
Magazinele din complex sunt închise, goale, iar altele par abandonate. Un restaurantul chinezesc și o companie care organizează nunți sunt singurele afaceri care funcționează în cartier.
Forest City este parțial construit pe teren recuperat din strâmtoarea Johor. Aproximativ 163 de milioane de metri cubi de nisip au fost aruncați în ocean pentru a construi orașul. Unii experți spun că viteza rapidă de construcție coroborată cu recuperarea terenurilor este o combinație periculoasă.
„Când am vizitat orașul, avea o galerie de vânzări, un centru comercial, o școală internațională și două stațiuni, deși funcționau mai puține afaceri. Un teren a fost rezervat pentru dezvoltarea lui, însă nu este sigur dacă proiectul va fi continuat”, spune reporterul.
Reportera a recunoscut că prima ei impresie despre stațiune a fost că era luxoasă. Ea a stat în suita deluxe, care costă 458 RM (104 USD) pe noapte și a susținut că experiența ei a fost neplăcută. Potrivit articolului ei de pe Insider, ea a scris că a fost dificil să ții legătura cu lumea exterioară din cauza conexiunii wifi proaste.
Ea și-a exprimat dezamăgirea și în ceea ce privește serviciile de transport, de asemenea, când cinci companii locale de taxi au refuzat să o transporte, deoarece nu erau șoferi disponibili pentru a merge în stațiune. Ea a scris, de asemenea, despre experiența ei cu un șobolan alergând prin zona de luat masa, acumularea de rugină în jacuzzi și pene de curent care a durat cinci ore.