Categorii: Știri Stiri externe Viral

Torturat pentru că a refuzat să predea în limba rusă. “Mă durea sufletul”

În ultimele două săptămâni, forțele ucrainene susțin că au recucerit 6.000 de km pătrați de teritoriu, eliberând comunități care se aflau sub controlul rusesc de peste șase luni. Profesorii din aceste zone au declarat pentru BBC că a existat o încercare sistematică de a elimina programa școlară ucraineană și de a o înlocui cu o agendă rusă.

Călătorind la est de Harkov, în orașele recent eliberate Balakliya și Vovchansk, BBC a vorbit cu profesori și personal local care au descris cu toții un model similar de asimilare forțată. Mai întâi distrugerea proprietății: manuale școlare, steaguri ucrainene, lucrări ale copiilor – inclusiv expoziții murale despre scriitori ucraineni celebri sau icoane culturale. Dar apoi, un asediu asupra profesorilor înșiși.

Printre o mare de manuale ucrainene se află cu mândrie directoarea Liliya Sirous. Ea spune că i s-a dat o listă cu peste 2.200 de cărți și i s-a spus să le distrugă pe toate. Dar, în schimb, le-a ascuns. Înlocuită cu o nouă programă de istorie, literatură și limbă rusă, timp de șase luni, biblioteca secretă a Liliyei a rămas neatinsă.

“Va trebui să-i învățăm pe elevii noștri că Ucraina este un teritoriu al Rusiei”

Dar acum, privind înapoi la comoara ei de mii de cărți, stivuite frumos și legate cu panglici, începe să plângă. “Vecinul meu a spus: “De ce te deranjezi atât de mult? Rusia a pus stăpânire pe acest pământ pentru totdeauna“.

Dar Liliya spune că nu și-a pierdut niciodată speranța. “La începutul semestrului școlar, ni s-a spus că va trebui să-i învățăm pe elevii noștri că Ucraina este un teritoriu al Rusiei, și anume al Malorusiei [“Mica Rusie”]”, spune Inna Mandryka, director adjunct la școala Balakliya Five.

“Mă durea sufletul”

Inna a fost unul dintre profesorii care au refuzat să coopereze. După ce a fost îndepărtată din postul ei, a continuat să lucreze în fiecare seară din subsolul său, la lumina lumânărilor.

În timp ce bombardamentele continuau deasupra capului, ea a creat o programă de lecții online. Când avea acces la internet, își distribuia lucrările profesorilor împrăștiați în toată Ucraina și Europa.

Împreună, rețeaua de aliați ai Innei a reușit să sprijine aproape 100 de elevi în ultimele șase luni din toată Ucraina ocupată.

Într-o altă școală, situată la puțin peste 100 km nord de Balakliya, în satul Ivanivka, directoarea Lidiya Tina – o educatoare profesionistă cu peste 40 de ani de experiență – spune că a fost reținută timp de 19 zile după ce a refuzat să înființeze o școală rusă.

“În timp ce încercam să fug din Harkov, am fost reținută. O mașină a oprit și trei bărbați mascați cu puști de asalt au coborât. Mi-au pus un pistol la gât și mi-au rupt diploma de profesor în fața mea”, spune Lidiya, în vârstă de 60 de ani.

Patronul FCSB i-a îngrozit pe locuitorii unei celebre stațiuni din România! Și-a făcut stână, dar... Câinii lui Gigi Becali le-au
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței

Ea spune că i-au pus o pungă pe cap și apoi a fost plasată în izolare timp de cinci zile. “Mă durea sufletul”, spune Lidiya. “Mă gândeam. Nimeni nu știe unde sunt”.

Ea spune că a fost bătută și forțată să îngenuncheze și a fost făcută să creadă că va fi executată. “Au încercat să mă forțeze să învăț versurile imnului rusesc, dar am refuzat”.

Autoritățile ruse nu au răspuns la solicitarea BBC de a comenta afirmațiile Lidiei.

Nu au existat presiuni doar asupra profesorilor, ci și asupra părinților. “Părinții au fost amenințați că, dacă nu-și trimit copiii înapoi la școală, aceștia vor fi duși la un orfelinat”, spune Svitlana Shvid, șefa educației din regiunea Balakliya, cu supravegherea celor 19 școli ale sale.

În regiunea Vovchansk, profesorii au povestit pentru BBC cum gărzile rusești au fost staționate în sălile de clasă în timp ce elevii încercau să învețe. BBC a cerut autorităților ruse să comenteze cu privire la presupusele amenințări la adresa părinților, dar acestea nu au răspuns.

Elevii din orașul Balakliya sunt nerăbdători să se întoarcă în curând la școală. Au trecut două săptămâni de la eliberarea orașului lor, iar tinerii pot, în sfârșit, să iasă din nou afară și să se întâlnească cu prietenii.

Pe terenul de baschet, Daria, în vârstă de 14 ani, se joacă cu prietenii ei. Ea și-a rugat mama să nu o trimită la școala administrată de Rusia în timpul ocupației. Acum, de când a fost eliberată, așteaptă cu nerăbdare să se întoarcă.

“Am petrecut luni întregi în subsolul nostru după ce soldații ruși ne-au bombardat casa și au aruncat o grenadă în curtea noastră.”

Bucurându-se de libertatea regăsită, Milena, în vârstă de 13 ani, este de acord. “În acest moment, scopul nostru este doar să supraviețuim”, spune ea. “Nu visez la nimic altceva”.

FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
Când intră în vigoare „ROVINIETA DE MUNTE” de pe Valea Prahovei? Cine o achită?