Conflictul din Ucraina amenință să se extindă în țările vecine, în condițiile în care o rachetă rusească s-a izbit de clădiri din statul pro-occidental moldovean. “Atacurile îngrozitoare asupra infrastructurii critice reverberează dincolo de granițele Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa securității energetice – și umane – a Moldovei”
O rachetă rusă destinată unei ținte din Ucraina a aterizat în Moldova, țară vecină, într-un incident periculos de “contagiune”.
Luni dimineață, Moscova a lansat un val masiv de atacuri cu rachete în Ucraina, inclusiv în capitala Kiev.
Se crede că obiectul care a căzut în satul Naslavcea, în nordul Moldovei, este una dintre aceste rachete, care fie a funcționat defectuos, fie a fost avariată de apărarea aeriană ucraineană.
Nicu Popescu, ministrul moldovean de Externe, a scris pe Twitter că atacul rusesc a vizat un baraj ucrainean de pe râul Nistru, care trece mai întâi prin Ucraina și apoi prin Moldova.
“Atacurile asupra infrastructurii de apă și stresul care rezultă asupra râului ar putea pune întreaga regiune în pericol de inundații”, a scris el.
El a adăugat: “Moldova condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei. Atacurile îngrozitoare asupra infrastructurii critice reverberează dincolo de granițele Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa securității energetice – și umane – a Moldovei”
Nu este prima dată când conflictul dintre Rusia și Ucraina se “revarsă” pe teritoriul neutru. În martie, un obiect neidentificat, despre care se crede că ar fi o dronă construită de Rusia, s-a prăbușit pe o stradă de la periferia capitalei croate, Zagreb.
Astfel de incidente riscă să declanșeze un conflict mai amplu. Croația a aderat la NATO în 2009 și, deși Moldova nu este membru cu drepturi depline al NATO, țara est-europeană a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantică în 1992.
În acest incident cel mai recent, nu au fost raportate victime, dar mai multe clădiri au fost avariate.
La începutul acestei luni, guvernul moldovean a acuzat Moscova de încălcarea spațiului său aerian cu atacuri cu rachete destinate teritoriului ucrainean.
Domnul Popescu a declarat cu acea ocazie că rachetele de croazieră rusești lansate peste Marea Neagră “au traversat spațiul aerian al Moldovei”, adăugând: că a cerut ca ambasadorul Rusiei să ofere o explicație pentru acest act ilegal.
Naslavcea este aproape de granița Moldovei cu Ucraina.
Cele două orașe ucrainene Cernăuți și Vinnytsia, ambele vizate luni de rachetele rusești, se află la doar câteva ore de mers cu mașina, iar distanța poate fi parcursă în câteva minute de o rachetă de croazieră cu viteza de 550 de mile pe oră.