Categorii: Sanatate Știri

Românii care nu fac analizele de prevenţie ar putea fi amendaţi. Ce a declarat ministrul Sănătății

Românii care nu vin la medic pentru servicii de prevenţie ar putea fi sancţionaţi, de anul viitor.  Autoritățile din Sănătate vor să introducă sancțiuni pentru cei care nu merg la programele de prevenție, de la medicii de familie. ”E o soluţie care ar putea să stimuleze prezentarea la medic”. Oamenii trebuie să fie întâi informaţi și abia apoi sancţionaţi.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 27 mai, într-o declarație de presă, că „există astfel de situații în multe țări, în care gradul de decontare a serviciilor medicale ține cont și de comportamentul preventiv al fiecărei persoane”.

Alexandru Rafila a venit cu o serie de precizări, potrivit cărora sistemul medical trebuie să asigure o campanie de informare, dar şi resursele pentru ca oamenii să poată face investigaţiile de prevenţie la care au dreptul.

”E o soluţie care ar putea să stimuleze prezentarea la medic”

„Există astfel de situaţii în multe ţări, în care gradul de decontare a serviciilor medicale ţine cont şi de comportamentul preventiv al fiecărei persoane. Putem să gândim o astfel de soluţie. Nu cred că e o soluţie rea, cred că e o soluţie care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar, pe de altă parte, şi medicii, mai ales cei de familie, trebuie să fie parte a acestui efort”, a declarat la DIGI 24 Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii:

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că, începând cu noul contract-cadru din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi.

Ce a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate

Adela Cojan, a declarat în cadrul unei dezbateri la Senat că românii care nu vin la medic pentru servicii de prevenţie ar putea fi sancţionaţi de anul viitor.

Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune problema de externare...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea

„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă «plata per capita».

Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate.

Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023″, a spus Cojan la Senat, la dezbaterea „Hepatitele virale post-pandemie – drumul spre eliminare, o provocare”, potrivit Agerpres.

Asigurații care nu prezintă simptome și au peste 40 de ani pot beneficia de un pachet anual de prevenție, furnizat de medicul de familie la care sunt înscriși.

Acest pachet de prevenție cuprinde până la trei consultații, acordate într-un interval de 6 luni de la prima consultație, astfel:

  • evaluarea riscului – consultația inițială
  • intervenția asupra factorilor și obiceiurilor de viață care determină riscurile
  • monitorizarea pacientului
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut o relație extraconjugală și că are un...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important