Românii care nu vin la medic pentru servicii de prevenţie ar putea fi sancţionaţi, de anul viitor. Autoritățile din Sănătate vor să introducă sancțiuni pentru cei care nu merg la programele de prevenție, de la medicii de familie. ”E o soluţie care ar putea să stimuleze prezentarea la medic”. Oamenii trebuie să fie întâi informaţi și abia apoi sancţionaţi.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 27 mai, într-o declarație de presă, că „există astfel de situații în multe țări, în care gradul de decontare a serviciilor medicale ține cont și de comportamentul preventiv al fiecărei persoane”.
Alexandru Rafila a venit cu o serie de precizări, potrivit cărora sistemul medical trebuie să asigure o campanie de informare, dar şi resursele pentru ca oamenii să poată face investigaţiile de prevenţie la care au dreptul.
„Există astfel de situaţii în multe ţări, în care gradul de decontare a serviciilor medicale ţine cont şi de comportamentul preventiv al fiecărei persoane. Putem să gândim o astfel de soluţie. Nu cred că e o soluţie rea, cred că e o soluţie care ar putea să stimuleze prezentarea la medic, dar, pe de altă parte, şi medicii, mai ales cei de familie, trebuie să fie parte a acestui efort”, a declarat la DIGI 24 Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii:
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a declarat, în urmă cu două săptămâni, că, începând cu noul contract-cadru din 2023, cei care nu se prezintă la medicul de familie pentru serviciile medicale de prevenţie ar putea fi sancţionaţi.
Adela Cojan, a declarat în cadrul unei dezbateri la Senat că românii care nu vin la medic pentru servicii de prevenţie ar putea fi sancţionaţi de anul viitor.
„De la 1 aprilie, programul-cadru şi normele de aplicare vor fi modificate. Bugetul alocat asistenţei medicale primare a cunoscut o suplimentare consistentă, aproape fără precedent, cu 22%. Interesul CNAS este de a lărgi pachetul de servicii de bază şi de a mai diminua din ceea ce înseamnă «plata per capita».
Începând cu noul contract-cadru, din anul 2023, vrem să implementăm, în special, pachetele de prevenţie, care vor deveni obligatorii şi ne gândim inclusiv la elemente sancţionatorii (…) pentru cei care nu vin să îşi efectueze serviciile de prevenţie. Încercăm să responsabilizăm populaţia în legătură cu propria sănătate.
Se practică în multe ţări, asociaţiile de pacienţi ne cer acest lucru, să începem să-i sancţionăm pe cei care nu se prezintă la serviciile de prevenţie. Va intra în atenţia noastră odată cu noul contract-cadru din 2023″, a spus Cojan la Senat, la dezbaterea „Hepatitele virale post-pandemie – drumul spre eliminare, o provocare”, potrivit Agerpres.
Asigurații care nu prezintă simptome și au peste 40 de ani pot beneficia de un pachet anual de prevenție, furnizat de medicul de familie la care sunt înscriși.
Acest pachet de prevenție cuprinde până la trei consultații, acordate într-un interval de 6 luni de la prima consultație, astfel: