Categorii: Știri Stiri externe Viral

Povestea inginerului ce a fugit din Rusia. Agenții serviciului secret FSB l-au terorizat pe bărbat

Când agenții de securitate ruși i-au bătut la ușă la trei săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina, Dmitri Domovetskikh a știut că era timpul să fugă din țară. Și așa a început o odisee de mai multe săptămâni care l-a trimis pe inginer electrician în vârstă de 38 de ani din casa sa din orașul Orenburg, din sudul Rusiei, pătrunzând în întunericul dinaintea zorilor prin mlaștini și ape până la piept, peste granița cu Belarus, în siguranță în Lituania.

„Nu s-au schimbat niciodată opiniile oamenilor din țara noastră atât de drastic, se pare”, a spus Domovetskikh într-un interviu din 6 iunie cu Idel Realities de la RFE/RL.

În Orenburg, Domovetskikh a fost angajat ca inginer proiectant de mai bine de opt ani la Orion Design Bureau, o afiliată a unui important antreprenor de apărare, VPK NPO Mashinostroyenia. Printre altele, fabrica produce rachete de croazieră pentru armata rusă, potrivit rferl.org

”Nu aveam cuvinte”

Vorbind prin Zoom dintr-o tabără de refugiați din afara orașului Vilnius, Domovetskikh a spus că de mai bine de un an nu a avut probleme cu privire la munca sa, ajutând la fabricarea de arme. El studia pentru a fi psiholog și se gândea în mod activ la schimbarea locului de muncă, când președintele Vladimir Putin a anunțat invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie.

„Eram deja la serviciu”, a spus el. “Am ieșit să-mi scot telefonul din cutia [de securitate] să mă uit la știri și deja era publicat acolo că au fost atacuri cu rachete asupra Harkivului. Nu aveam cuvinte. M-am dus la colegii mei și i-am spus unuia dintre mei. tovarăși că acolo avea loc un adevărat război”.

“Acest lucru m-a șocat”

Pe 3 martie, el a predat o scrisoare de demisie. El și soția sa, Vlada, psiholog clinician, s-au gândit să rămână în Orenburg sau, eventual, să se mute la Sankt Petersburg.

Conform regulilor de securitate națională de lungă durată, munca sa într-o fabrică de apărare a ridicat perspectiva că s-ar putea să nu i se permită să părăsească Rusia; i se interzisese anterior să călătorească în străinătate din cauza unor lucrări anterioare cu materiale clasificate. La momentul demisiei, însă, regulile nu i se aplicau, a spus el.

Ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) au sosit la apartamentul său

Pe 18 martie, la aproximativ două săptămâni după încheierea oficială a activității sale, ofițerii Serviciului Federal de Securitate (FSB) — principala agenție de informații interne a Rusiei — au sosit la apartamentul său cu un mandat de percheziție. Cauza probabilă de pe mandat a fost „dezvăluirea secretelor de stat”.

În timpul percheziției, care a durat între trei și patru ore, nu a fost ridicat nimic; telefoanele sale, computerul, fotografiile au fost analizate de ofițeri, a spus el. L-au întrebat despre contactele sale în străinătate.

Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței

Trei zile mai târziu, pe 21 martie, a primit un apel de la fostul său angajator, care îl chema să revizuiască noile restricții care îi împiedicau să călătorească în străinătate pentru încă cinci ani, a spus el.

El nu s-a dus. Cei doi au decis să plece din țară. Au mers cu un taxi, timp de 21 de ore, la Moscova, unde au luat un microbuz spre Minsk, în Belarus, de unde puteau lua un avion spre Tbilisi, capitala Georgiei.

După 8 ore de mers până la Minsk, li s-au ștampilat pașapoartele pentru ieșire de către controlul de frontieră de la Minsk. S-au urcat în avion spre Tbilisi, dar zborul a fost anulat din cauza unor defecțiuni.

A doua zi, la noul control, Domovetskikh a fost oprit, dar soția lui nu. I s-a spus că îi confiscă pașaportul deoarece el a fost anulat de către autoritățile din Rusia. În timp ce soția sa s-a întors la Orenburg, el a rămas la Minsk și trei săptămâni a studiat cum ar putea ajunge la granița cu Lituania

Ajungând într-un sat, a găsit un om care vorbea rusă și a contactat autoritățile locale de grăniceri. ”Am petrecut 16 ore cu totul, pentru a trece granița”. A fost intervievat de autorități și așteaptă acum cererea sa de azil.

Guvernul rus ”a traumatizat oamenii de generații, iar oamenii de vârsta mea au crescut din cei traumatizați de Uniunea Sovietică. Rusia se preface că este puternică. Este gata să distrugă complet, fără discriminare oamenii din altă țară, gata să-și distrugă proprii cetățeni”, a spus inginerul fugit.

Între timp, soția sa a reușit să plece și ea din Rusia, ajungând în Georgia. Inginerul spune că intenționează să o aducă și pe soția sa în Lituania.

.

Ce sancțiune primești, în 2025, dacă treci pe roșu? Situații în care poți face asta legal