Șofer de taxi și tată a patru copii, Ivan Skyba, s-a trezit pe o stradă suburbană la începutul războiului. A evitat cu greu moartea în mâinile rușilor. Toți ceilalți ucraineni care îl însoțeau nu au fost la fel de norocoși. Procurorii tratează ceea ce s-a întâmplat ca pe o crimă de război. Fergal Keane l-a întâlnit pe Ivan, singurul supraviețuitor.
Se simte nevoia de a expira. O singură expirație mare pentru a elibera presiunea. Dar Ivan știe că dacă o va face, va muri. Temperatura este puțin peste zero grade. Respirația caldă care se ridică în aerul rece va crea o mică ceață și îi va alerta pe ucigași. Aceștia verifică deja trupurile oamenilor pe care tocmai i-au împușcat, se asigură, trăgând un ultim glonț acolo unde văd vreun semn de viață. Îl aude pe unul dintre ruși spunând: “Ăla e încă în viață!”
Ivan se întreabă dacă vorbesc despre el? Poate că este vorba de unul dintre ceilalți. Totuși, se pregătește pentru glonț. Sângerează deja dintr-o rană pe care o are în coastă. Celălalt rus spune: “Va muri singur!”, potrivit BBC.
Dar apoi se aude o împușcătură. Împușcă pe altcineva. Un om se luptă cu diferite impulsuri în astfel de momente. Rana de glonț din coasta lui este dureroasă. Dar strigătul ar fi fatal. Toate acestea se vor întoarce mai târziu în vise. Dar deocamdată, el va zăcea printre morți. Va fi la fel de nemișcat ca și camarazii săi uciși.
Skyba locuiește acum într-un mic sat din Polonia rurală, unde a găsit un adăpost pentru familia să. Are un loc de muncă. Copiii trăiesc într-uni loc fără teamă. Vremea caldă a sosit, iar seară familia se plimbă până la un parc local, unde Ivan pescuiește în lac.
Vânătăile de pe fața și corpul său s-au vindecat. Dar noaptea, după ce toată lumea doarme, rănile memoriei sunt deschise.
Când totul a început, în primele ore ale zilei de 24 februarie, Ivan își conducea taxiul în Kiev. A auzit explozii. Ivan se străduia să creadă că se întâmpla cu adevărat. “Nu mi-am imaginat că se va întâmpla”, spune el.
Dispecerul a sunat și a spus că toate taxiurile trebuiau să se întoarcă la bază. Ivan, în vârstă de 43 de ani, făcuse orice muncă pe care o găsea pentru a-și întreține soția și cei patru copii. Conducea taxiul și uneori lucra ca renovator de clădiri. Primul său gând în acea dimineață a fost să facă rost de documentele de identitate ale familiei. Dacă urmau să fie nevoiți să fugă, aveau nevoie de pașapoarte. A condus rapid cei 40 de kilometri până la Brovary, unde locuiau – și de acolo până la București, unde soția și copiii săi se aflau în vizită la mama ei. Acolo urma să stea familia până când vor putea face un plan.
“Circulau diferite zvonuri că [rușii] se apropiau. Am început să amenajăm adăposturi în pivnițe, aducând lucruri acolo.”
Trei zile mai târziu, pe 27 februarie, rușii au sosit în apropiere. Aproape imediat au suferit o ambuscadă devastatoare din partea artileriei ucrainene. O coloană de trupe aeropurtate rusești își ocupase poziția pe strada Vokzalna când obuzele au intrat în forță. S-au retras temporar. Dar erau furioși, convinși că niște localnici le spuseseră militarilor ucraineni despre locația lor.
La începutul lunii martie, sute de mii de ucraineni au fugit din țară. Ivan și soția sa au decis că familia ar trebui să încerce să se adăpostească la București pentru moment. El descrie atmosfera din rândul bărbaților ca fiind una de sfidare.
“Nu era nicio teamă. Nici o teamă. Exista o dorință de a se uni, de a se aduna. Eram în picioare tot timpul. Când nu eram de serviciu, împărțeam mâncare în jurul pivnițelor celor care se adăposteau acolo, femeilor și copiilor. Nu era timp să ne fie frică”.
Acest lucru s-a schimbat dramatic la 3 martie. Rușii s-au întors în forță “în a doua jumătate a zilei, în jurul prânzului”.
Imediat, Ivan și ceilalți au început să dirijeze mașinile departe de direcția de înaintare a rușilor. S-a tras fără discernământ. Au aterizat rachete. A văzut un Renault alb lovit și o femeie și copiii ei prinși în mașina în flăcări. Erau opt oameni la punctul de control al lui Ivan și, având în vedere că rușii se apropiau rapid, au decis să încerce să se ascundă. Chiar vis-a-vis de punctul de control, pe strada Yablunska nr. 31, se afla casa lui Valera Kotenko. Bărbatul de 53 de ani le dăduse băuturi calde și mâncare. Acum le oferea adăpost. În curând, rușii au ieșit afară.
Le-au trimis mesaje soțiilor și iubitelor. Unul dintre bărbați, Anatoliy Prykhidko, în vârstă de 39 de ani, a sunat-o pe soția sa Olha în acea seară – 3 martie – și i-a șoptit “că nu putea vorbi pentru că putea fi auzit”. Era atât de liniște. A spus că se ascundeau”.
Mai puțin de o oră mai târziu, rușii au pătruns înăuntru.
Ivan Skyba își amintește de bătăi și de întrebările strigate. Telefoanele mobile și pantofii au fost confiscate. Până la ora 11:00, două seturi diferite de imagini surprinse de camerele de supraveghere au surprins bărbații care erau conduși pe strada Yablunska. Fiecare dintre ei avea o mână pe cureaua bărbatului din față și cealaltă pe propriul cap. Au fost aliniați la un perete de lângă baza rusă și puși să îngenuncheze. Rușii le-au pus puloverele pe cap, astfel încât să nu poată vedea . Au fost bătuți cu crosele puștii și au fost abuzați verbal. Potrivit lui Ivan, aceștia au strigat: “Sunteți luptătorii Bandera (un grup naționalist antisovietic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial). Ați vrut să ne ardeți cu cocktailuri Molotov! Acum vă vom arde de vii!”
Ivan Skyba și un alt bărbat, Andriy Verbovyi, tată a unui copil și lucrător în lemn, au fost aduși în clădire. În timpul interogatoriului care a urmat, lui Ivan i s-a pus o găleată pe cap și a fost pus să se aplece și să se sprijine de perete. Cărămizile au fost îngrămădite, una după alta, pe spatele său, până când s-a prăbușit. A fost bătut din nou. La un moment dat, i-a auzit pe polițiști spunându-i lui Andriy Verbovyi că îl vor împușca în picior. A fost o împușcătură. După aceea, nu l-a mai auzit pe Andriy.
Ivan a fost apoi condus înapoi în afara clădirii pentru a se alătura celorlalți bărbați. O parte din ceea ce s-a întâmplat a fost văzut de către locuitorii din zonă, cărora rușii le-au ordonat să se adune în fața numărului 144, dar au fost ținuți separat de bărbații arestați. Lucy Moskalenko își amintește că un ofițer rus i-a spus să le acopere ochii fiicelor sale, deoarece acestea vor vedea lucruri pe care nu le vor uita niciodată.
“Ne-a spus: ‘Nu vă uitați la acei oameni care zac pe jos. Ei nu sunt oameni. Sunt mizerie absolută. Mizerie. Ei nu sunt oameni. Sunt niște bestii.”
Crimele de pe strada Yablunska nr. 144 fac obiectul unei anchete uriașe privind crimele de război, desfășurată de Curtea Penală Internațională și de Ucraina. Ancheta ucraineană este condusă de un avocat al poliției care, până de curând, era cunoscut mai ales pentru investigarea cazurilor de brutalitate din cadrul forțelor de poliție ale țării.