Categorii: Știri Stiri externe Viral

Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza ameninţării nucleare. “Trebuie să ne pregătim”

Un ministru adjunct de interne polonez a declarat că guvernul central distribuie tablete de iodură de potasiu autorităților locale pentru a le da oamenilor în caz de expunere radioactivă, dar a adăugat că “în prezent nu există niciun pericol de radiații radioactive”. “Trebuie să ne pregătim chiar și pentru eventualități care par imposibile astăzi”, a adăugat el.

Błażej Poboży a făcut acest anunț vineri, în cadrul unui briefing de presă, a relatat agenția de știri poloneză de stat PAP.

El a spus că guvernul a luat măsuri pentru a începe să distribuie pastile de iodură de potasiu pe fondul îngrijorărilor legate de luptele din apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporizhzhia.

Polonia distribuie iodură de potasiu din cauza ameninţării nucleare

Poboży a declarat reporterilor: “Ca parte a gestionării crizei și a măsurilor de protecție a populației, în interesul securității cetățenilor, în legătură cu rapoartele mass-media care însoțesc operațiunile armate din jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia, am decis să începem distribuirea proactivă, în avans, a pastilelor de iodură de potasiu către serviciile de pompieri din județ.”

El a precizat că aceasta este “o procedură de rutină, standard, în conformitate cu prevederile legale privind posibila apariție a unei amenințări de radiații, care … nu este prezentă în acest moment”.

Situația din jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia este “fără precedent”

“Nu există niciun motiv pentru a începe distribuirea pastilelor în rândul cetățenilor”, a declarat Poboży.

“Cu toate acestea, trebuie să ne pregătim chiar și pentru eventualități care par imposibile astăzi”, a adăugat el.

Ministrul adjunct de interne a declarat că în unele regiuni pastilele au ajuns deja la punctele de distribuție, care sunt de obicei amenajate în școli. Poboży a declarat reporterilor că guvernul a stocat peste 57 de milioane de tablete de iodură de potasiu, ceea ce ar fi mai mult decât suficient pentru a aproviziona “pe toți cei care ar putea fi potențial nevoiți să le ia”.

Între timp, șeful Agenției Naționale pentru Energie Atomică din Polonia (PAA), Łukasz Młynarkiewicz, a declarat că situația din jurul centralei nucleare din Zaporizhzhia este “fără precedent”, pe fondul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva

Młynarkiewicz a declarat reporterilor că “nicio instalație nucleară nu ar trebui să fie supusă operațiunilor militare”, adăugând că “centralele nucleare nu sunt proiectate să reziste la bombardamente deliberate de artilerie”. El a subliniat că “sănătatea și viețile locuitorilor din Polonia nu sunt în pericol”.

“Centrala nucleară din Zaporizhzhia nu reprezintă o amenințare pentru noi și acest lucru nu se va schimba nici măcar atunci când reactoarele sale vor fi repornite”, a declarat Młynarkiewicz.

Temeri legate de un dezastru de radiații

Centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, a devenit centrul atenției mondiale după ce luptele din vecinătatea sa au întrerupt alimentarea cu energie electrică a instalației și au ridicat temeri privind un dezastru de radiații, a relatat agenția de presă Reuters.

Centrala a fost capturată de forțele rusești în primele zile ale invaziei Kremlinului în Ucraina. Trupele rusești au desfășurat echipamente militare și au plantat muniție în incintă, a relatat agenția de știri Ukrinform.

Organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a vizitat situl în septembrie, precizând într-un raport ulterior: “Echipa a observat prezența personalului, vehiculelor și echipamentelor militare rusești în diferite locuri la centrala nucleară Zaporizhzhia, inclusiv mai multe camioane militare la parterul halei de turbine a Unității 1 și a Unității 2 și vehicule militare staționate sub pasajul suprateran care leagă unitățile reactorului”.

Forțele ruse au bombardat, de asemenea, zona înconjurătoare și situl centralei, distrugând liniile electrice și provocând oprirea unităților energetice, potrivit agenției de știri Ukrinform.

Moscova a acuzat Kievul pentru aceste incidente, au relatat agențiile de presă.

 

FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
2025: La ce viteză rămâi fără permis de conducere în afara localității? Cum poți scăpa de amenda de radar?