Categorii: Știri Stiri externe Viral

Peste 200 de balene au eșuat de-a lungul coastei de vest a Tasmaniei. Doar jumătate dintre ele par să fie încă în viaţă

Peste 200 de balene au fost găsite pe o plajă izolată de pe coasta de vest a Tasmaniei, Australia. Se crede că jumătate din grupul de balene, despre care se crede că sunt balene pilot, sunt încă în viață. Salvatorii au fost trimiși în zonă. Localnicii au acoperit balenele eșuate cu pături și au turnat găleți cu apă peste ele pentru a încerca să le mențină în viață.

Nu este clar ce a făcut ca balenele să eșueze pe o plajă de nisip la intrarea în portul Macquarie Harbour, aceeași locație îndepărtată în care a avut loc cea mai gravă eșuare din Australia în urmă cu doi ani.

Acest eveniment are loc la o zi după o altă eșuare în masă în nordul Tasmaniei.

“Se pare că aproximativ jumătate dintre animale sunt în viață”

Experții plănuiau o operațiune de salvare a celor 230 de balene descoperite miercuri, dar operațiunea va fi “complexă” din cauza locației, a precizat într-o declarație Departamentul de Resurse Naturale și Mediu din Tasmania.

Macquarie Harbour este un golfuleț mare și puțin adânc, situat într-o zonă rurală. Se așteaptă ca mai multe dintre balene să moară peste noapte.

Localnicii se mobilizează pentru a le salva

Localnicii au acoperit balenele eșuate cu pături și au turnat găleți cu apă peste ele pentru a încerca să le mențină în viață.

Departamentul de mediu al statului a declarat că experți în conservarea mediului marin se deplasează la fața locului și vor încerca să repună pe linia de plutire acele balene care sunt încă suficient de sănătoase pentru a supraviețui.

Balenele-pilot sunt mamifere foarte sociabile și sunt cunoscute pentru eșuarea în grupuri, deoarece călătoresc în comunități mari și apropiate care se bazează pe o comunicare constantă.

În 2020, Tasmania s-a confruntat cu cel mai grav episod de eşuare în masă a unor vieţuitoare marine: 470 de balene au rămas blocate pe o plajă din vestul acestui stat australian. Peste 300 de balene-pilot au murit atunci, în ciuda eforturilor de salvare în care au fost implicați zeci de voluntari timp de mai multe zile.

De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri

Vanessa Pirotta, cercetător în domeniul faunei sălbatice, a declarat pentru BBC că asemănările dintre eșuarea de acum și cea din urmă – aceeași specie, aceeași locație, aceeași perioadă a anului – sunt “neobișnuite” și îngrijorătoare.

Este posibil ca balenele să se fi “rătăcit”, să fi urmat un lider bolnav sau dezorientat sau să fi fost surprinse în ape mai puțin adânci, a spus ea.

Schimbările climatice ar putea avea și ele un impact – modificările mediului, ale temperaturii apei sau ale habitatelor de pradă ar putea deruta balenele.

Dar motivele care stau la baza eșuării balenelor rămân un “mister”, spune ea, la fel ca și motivul pentru care în Tasmania se înregistrează atât de multe astfel de eșuări.

Există o mulțime de viață marină în zonă – mai multe animale ar putea însemna mai multe incidente – și există, de asemenea, o mulțime de curenți care se intersectează cu pământul.

Dar “insula gigantică” în sine ar putea fi doar un pericol de navigație pentru animalele care folosesc ecolocația, spune ea.

“Treci de la ape în esență deschise și apoi, dintr-o dată, apare pământul”.

Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc?
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important