Categorii: Știri Stiri externe Viral

O ucraineană a devenit simbolul propagandei de război a rușilor. „Nu sunt fericită că m-au făcut celebră. Acum sunt considerată trădătoare”

O femeie ucraineană în vârstă care ține în mână un steag roșu sovietic a fost transformată de propaganda de la Kremlin în imaginea războiului rușilor în Ucraina, după ce un videoclip în care aceasta i-a întâmpinat pe soldații ucraineni a devenit viral. „Nu sunt fericită că m-au făcut celebră. Pentru că în Ucraina, acum sunt considerată trădătoare”, spune aceasta.

“Nu cred că ar trebui să mă glorifice. Sunt doar o țărancă. Nu înțeleg de ce am devenit o celebritate.”

Femeia, care a devenit cunoscută sub numele de Babușka Z – „bunica” în rusă, Z referindu-se la simbolul adesea pictat pe vehicule blindate ale rușilor – este uluită când BBC îi arată fotografiile în care e glorificată de ruși. „Nu le-am văzut până acum”, spune ea, potrivit BBC.

Femeia a devenit simbolul propagandei de război a rușilor

Videoclipul o arată mergând spre doi soldați ucraineni ținând un steag sovietic roșu.

Soldații spun că au sosit să o ajute și să-i ofere o pungă cu mâncare. Apoi iau steagul de pe ea, îl aruncă pe pământ și ștampină pe el. Așa că femeia, simțindu-se insultată, le dă mâncarea înapoi. „Părinții mei au murit pentru acel steag în al Doilea Război Mondial”, spune ea, indignată.

Pentru Kremlin, imaginile au fost de aur

Propaganda rusă a văzut această femeie ca un exemplu rar de cetățean ucrainean care a regretat prăbușirea Uniunii Sovietice și i-a considerat pe ruși eliberatori.

Majoritatea ucrainenilor – chiar și în regiunile de limbă rusă – nu au salutat invazia, așa că ținerea ei a drapelului sovietic a fost folosită ca dovadă că acțiunile sale au sprijin în rândul localnicilor.

Mașina de propagandă a Kremlinului a început să lucreze. În câteva zile, imaginea ei – trimitere la stereotipul țăranului din epoca sovietică, cu basmaua pe cap, cizme de pâslă și fusta groasă – a început să apară peste tot, de la Moscova și Siberia până în insula Sahalin din estul îndepărtat.

Acum a fost imortalizată în picturi murale, pancarte, cărți poștale, sculpturi și autocolante. I-au fost dedicate cântece și poezii. Oficialii ruși au dezvelit chiar și o statuie a ei în Mariupol, orașul ucrainean care a fost distrus de ruși.

Până de curând, nimeni nu știa adevărata identitate a femeii. De fapt, nimeni nu era sigur dacă ea era în viață.

Însă, Babușka Z este o persoană foarte reală. Numele ei este Anna Ivanovna, iar jurnaliștii BBC au găsit-o în Velika Danilivka, un sat de lângă Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde locuiește cu soțul ei.

Bătrâna în vârstă de 69 de ani se arată surprinsă când îi sunt arătate poze cu statuia realizată după imaginea ei. „Chiar arăt atât de bătrână?”, întreabă ea. „Parcă un străin se uită la mine!”

Dar povestea ei este foarte diferită de imaginea pe care mass-media rusă a pictat-o. Ea nu sprijină războiul.

„Cum pot să susțin moartea compatrioților mei? Nepoții și strănepoții mei au fost forțați să plece în Polonia. Trăim în frică și teroare”, spune aceasta.

S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de înger din Călărași. Ce a scos la...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri

Deci, de ce i-a întâmpinat Anna pe soldații ucraineni cu un steag sovietic? Ea spune că a fost înțeleasă greșit. Ea susține că i-a confundat pe cei doi soldați ucraineni care i-au oferit mâncare cu soldații ruși.

„M-am bucurat doar că rușii vor veni și nu vor lupta cu noi. Eram fericită că ne vom uni din nou”.

Steagul roșu, spune ea, nu este steagul Uniunii Sovietice, nu al Rusiei, ci „steagul iubirii și fericirii în fiecare familie, în fiecare oraș, în fiecare republică. Nu al vărsării de sânge. Și cine spune altfel, este gresit.”

În timp ce Anna vorbea, în apropiere se auzea vuietul constant al artileriei. Ea nu a tresărit deloc – s-a obișnuit cu asta.

„Dacă aș putea vorbi cu Vladimir Putin, i-aș spune că a făcut o greșeală. Noi muncitorii ucraineni, ce am făcut pentru a merita asta? Noi suntem cei care suferim cel mai mult”

Însă, Anna este reticentă în a-l critica în mod deschis pe liderul rus: „Putin este un președinte. Un țar, un rege, un împărat”.

Chiar dacă a devenit vedetă la Moscova, satul Annei nu a fost cruțat de forțele lui Putin – a fost bombardat de mai multe ori.

Propria ei casă a suferit de pe urma bombardamentelor – ferestrele sunt sparte, acoperișul este deteriorat și schije sunt împrăștiate pe gazonul din față.

„Acum înțeleg”, a spus Anna. „Nu le pasă de oamenii de aici din Ucraina, le pasă doar de cucerirea pământurilor noastre”.

Anna se teme pentru siguranța ei acum. În Ucraina, ea este atacată pentru că este văzută ca pro-rusă.

Toți vecinii ei o ocolesc. Este un sat mic și toată lumea se cunoaște.

„Nu sunt fericită că m-au făcut celebră. Pentru că în Ucraina, acum sunt considerată trădătoare”

Dar este clar că adevărata amploare a faimei ei devine cu adevărat evidentă pentru Anna abia la sfârșitul interviului, scriu jurnaliștii de la BBC: „În timp ce ne luăm rămas bun de la ea, ea încearcă să ne dea iubitul ei steag roșu cu secera și ciocanul.”

„Nu vreau probleme. Nu vreau ca oamenii să-l folosească vreodată împotriva mea.”

FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după ce s-a afișat întâi cu logodnica și...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important