Nașterea ei este marcată ca un gest simbolic în urma unei proiecții făcute de Națiunile Unite, iar sosirea ei vine la doar 12 ani după ce populația lumii a atins cifra de 7 miliarde de locuitori. Bebelușul Vinice Mabansag s-a născut la Spitalul Memorial Dr. Jose Fabella din Tondo, în Manila, pe 15 noiembrie și a fost ales de ONU pentru acest număr de referință.
Populația lumii a ajuns la 8 miliarde de locuitori în primele ore ale dimineții de marți (15 noiembrie), în urma nașterii unei fetițe.
Într-un gest simbolic, nou-născută Vinice Mabansag a fost declarată cea de-a 8 miliarde de persoane de pe pământ după ce a venit pe lume în capitala filipineză Manila, la ora 1.29 dimineața, potrivit metro.co.uk.
Bebelușul Vinice a fost ales pentru a reprezenta estimarea Națiunilor Unite potrivit căreia populația globală a atins acum cifra de referință.
ONU a transmis proiecția cu o declarație însoțită de o declarație a secretarului general Antonio Guterres, care sună astfel: “Această piatră de hotar este o ocazie de a sărbători diversitatea și progresele, luând în același timp în considerare responsabilitatea comună a umanității pentru planetă”.
Vinice s-a născut la Spitalul Memorial Dr. Jose Fabella, unde oficialii Comisiei pentru populație din Filipine s-au adunat pentru a marca ocazia, Dr. Romeo Bituin, șeful personalului medical al spitalului, declarând cu mândrie: “Tocmai am asistat la nașterea celui de-al 8-lea copil din lume în Filipine”.
El a adăugat că mama lui Vinice a fost în travaliu timp de aproximativ două ore și că nașterea a fost o “naștere spontană normală”.
Populația planetei a fost estimată la 7 miliarde de locuitori încă din 2010, dar în prezent se anticipează că va dura mai mult timp pentru a ajunge la 9 miliarde, ONU prevăzând că această cifră va fi atestată în 2037 – o încetinire a ritmului de creștere cu trei ani.
Comentând decalajul de 12 ani dintre trecerea de la 7 miliarde de locuitori la 8 miliarde, ONU a adăugat: “Această creștere fără precedent se datorează creșterii treptate a duratei de viață a oamenilor datorită îmbunătățirii sănătății publice, a nutriției, a igienei personale și a medicinii. Este, de asemenea, rezultatul unor niveluri ridicate și persistente de fertilitate în unele țări.”
Populația Marii Britanii a crescut în fiecare an din 1978, când a fost raportată o scădere de 0,01%.
Pe atunci, erau 56.240.768 de persoane, iar această cifră a urcat acum la 67.508.936, deși ratele de creștere anuală de 0,34% și 0,33% din 2022 și 2021 au fost cele mai mici înregistrate din 1999 încoace.