Categorii: Sanatate Știri Stiri externe Viral

Noi studii susțin că piața din Wuhan este singura sursă “plauzibilă” a pandemiei COVID-19

În iunie, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat oamenilor de știință să continue să cerceteze toate posibilele origini ale pandemiei Covid-19, inclusiv o scurgere de laborator. Două studii publicate recent au abordări total diferite, dar ajung la aceeași concluzie: Piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, China, a fost cel mai probabil epicentrul coronavirusului.

Studiile au fost postate online ca preprinturi în luna februarie, dar acum au fost supuse unei evaluări inter pares și au fost publicate marți în revista Science.

Într-unul dintre ele, oamenii de știință din întreaga lume au folosit instrumente de cartografiere și rapoarte din social media pentru a face o analiză spațială și de mediu, potrivit CNN.

Noi studii arată că animalele vândute la piața Wuhan  au declanșat pandemia Covid-19

Aceștia sugerează că, deși “circumstanțele exacte rămân obscure”, virusul a fost probabil prezent în animalele vii vândute pe piață la sfârșitul anului 2019. Animalele au fost ținute apropiate și ar fi putut face cu ușurință schimb de germeni. Cu toate acestea, studiul nu stabilește ce animale ar fi putut fi bolnave.

Cercetătorii au stabilit că primele cazuri de Covid-19 au fost centrate în piață în rândul vânzătorilor care au vândut aceste animale vii sau al persoanelor care au făcut cumpărături acolo. Aceștia cred că existau două virusuri separate care circulau la animale și care s-au revărsat asupra oamenilor.

“Virusul a început să se răspândească la persoanele care lucrau la piață”

“Toate cele opt cazuri de COVID-19 detectate înainte de 20 decembrie au fost din partea de vest a pieței, unde se vindeau și specii de mamifere”, se arată în studiu. Apropierea de cinci tarabe care vindeau animale vii sau recent măcelărite a fost predictivă pentru cazurile umane.

“Gruparea este foarte, foarte specifică”, a declarat marți coautorul studiului, Kristian Andersen, profesor în cadrul Departamentului de imunologie și microbiologie de la Scripps Research.
Modelul “extraordinar” care a apărut în urma cartografierii acestor cazuri a fost foarte clar, a declarat un alt coautor, Michael Worobey, șeful departamentului de Ecologie și Biologie Evolutivă de la Universitatea din Arizona.

Cercetătorii au cartografiat cele mai timpurii cazuri care nu aveau nicio legătură cu piața, a precizat Worobey, iar acele persoane locuiau sau lucrau în imediata apropiere a pieței.
“Aceasta este o indicație că virusul a început să se răspândească la persoanele care lucrau la piață, dar apoi a început acea răspândire… în comunitatea locală din jur, pe măsură ce vânzătorii au intrat în magazinele locale, au infectat persoanele care lucrau în acele magazine”, a spus Worobey.

Celălalt studiu are o abordare moleculară și pare să determine momentul în care primele infecții cu coronavirus au trecut de la animale la oameni.

Cea mai veche versiune a coronavirusului, arată această cercetare, a apărut probabil sub forme diferite pe care oamenii de știință le numesc A și B. Liniile au fost rezultatul a cel puțin două evenimente de transmitere între specii la om.

Moartea nu există și este doar o iluzie, potrivit experților în fizică cuantică. Ce se întâmplă, de fapt, la sfârșitul vieții
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape

Prima transmitere de la animale la oameni

Cercetătorii sugerează că prima transmitere de la animale la oameni a avut loc probabil în jurul datei de 18 noiembrie 2019 și a provenit din linia B. Ei au găsit tipul de linie B doar la persoanele care au avut o legătură directă cu piața Huanan.

Autorii cred că linia A a fost introdusă în oameni de la un animal în decurs de câteva săptămâni sau chiar zile de la infecția de la linia B. Linia A a fost găsită în eșantioane de la oameni care au trăit sau au stat în apropierea pieței.

“Aceste constatări indică faptul că este puțin probabil ca SARS-CoV-2 să fi circulat pe scară largă la oameni înainte de noiembrie 2019 și definesc fereastra îngustă dintre momentul în care SARS-CoV-2 a sărit pentru prima dată la oameni și momentul în care au fost raportate primele cazuri de COVID-19”, se arată în studiu. “Ca și în cazul altor coronavirusuri, apariția SARS-CoV-2 a rezultat probabil din mai multe evenimente zoonotice”.

Probabilitatea ca un astfel de virus să apară în urma a două evenimente diferite este scăzută, a recunoscut coautorul Joel Wertheim, profesor adjunct asociat de medicină la Universitatea din California, San Diego.

Andersen a declarat că studiile nu infirmă definitiv teoria scurgerilor din laborator, dar sunt extrem de convingătoare, atât de mult încât și-a schimbat părerea cu privire la originile virusului.

Worobey a declarat că și el a crezut că scurgerea din laborator a fost posibilă, dar preponderența epidemiologică a cazurilor legate de piață “nu este un miraj”.

“Este un lucru real”, a spus el. “Pur și simplu nu este plauzibil ca acest virus să fi fost introdus în alt mod decât prin comerțul cu animale sălbatice.”

Pentru a reduce șansele unor viitoare pandemii, cercetătorii speră să poată determina cu exactitate ce animal ar fi putut fi infectat prima dată și cum.

Andersen a spus că, deși nu putem preveni epidemiile, colaborarea dintre oamenii de știință din întreaga lume ar putea fi cheia diferenței dintre o boală cu un impact mic și una care ucide milioane de oameni.

FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
Cum poți păcăli noile RADARE PE TREPIED ale Poliției? Câte amenzi vor da / oră? - VIDEO
Share
Publicat de
loredana.dinu
Tags: laborator noi studii origine coid-19 piata din wuhan transmitere de la animal la om