Categorii: Știri Stiri externe Viral

“Ne rugăm la Dumnezeu pentru apă”. Țara afectată de cea mai severă secetă din ultimii 13 ani

Fermierii din Chile devin disperați, deoarece o secetă record, cauzată de temperaturi extrem de ridicatee, a săpat aproape toată apa dintr-un rezervor enorm. „Nu am văzut niciodată așa. A fost mai puțină apă înainte, dar nu ca acum.”  Cercetătorii de la Universitatea din Chile estimează că țara va avea cu 30% mai puțină apă în următorii 30 de ani, pe baza modelelor matematice și a datelor istorice.

Lacul de acumulare Penuelas din această țară a fost până acum douăzeci de ani principala sursă de apă pentru orașul Valparaiso, reținând suficientă apă pentru 38.000 de piscine de dimensiuni olimpice. A mai rămas apă doar pentru două bazine. O întindere uriașă de pământ uscată și crăpată care a fost cândva albia lacului este presărată de schelete de pește și animale disperate în căutarea apei.

Pe fondul unei secete istorice de 13 ani, nivelul precipitațiilor a scăzut în această națiune sud-americană care îmbrățișează coasta Pacificului continentului. Temperaturile mai ridicate ale aerului au făcut ca zăpada din Anzi, cândva un depozit cheie de apă de topire pentru primăvară și vară, nu se compactează, se topește mai repede sau se transformă direct în vapori, notează Reuters.

“Ne rugăm la Dumnezeu pentru apă”

Seceta a afectat producția minelor din cel mai mare producător de cupru din lume, a aprins tensiunile legate de utilizarea apei pentru agricultură și a determinat capitala Santiago să facă planuri fără precedent pentru potențiala raționalizare a apei.

“Ne rugăm la Dumnezeu pentru apă”, le-a declarat jurnaliștilor Amanda Carrasco, în vârstă de 54 de ani. Ea își amintește cum stăteau lucrurile în urmă cu câteva decenii, cum localnicii puteau să pescuiască din acest lac și cum, nivelul de apă din prezent este fără precedent. „Nu am văzut niciodată așa. A fost mai puțină apă înainte, dar nu ca acum.”

Pregătiri fără precedent pentru raționalizarea apei

Seceta a afectat producția minelor din cel mai mare producător de cupru din lume, a aprins tensiunile legate de utilizarea apei pentru litiu și agricultură, a alimentat incendiile forestiere și a determinat capitala Santiago să pregătească pregătiri fără precedent pentru raționalizarea apei.

Vlad Mardare s-a sinucis! Ce mesaj de adio tulburător a lăsat chiar pe Facebook, înainte să își ia viața
Baba Vanga, previziunea care a cutremurat o lume întreagă! Ce se va întâmpla în anul 2025: SFÂRŞITUL este aproape

Jose Luis Murillo, directorul companiei care asigură aprovizionarea cu apă a orașului Valparaiso explică faptul că lacul are nevoie disperată de precipitații și că nivelul la care a ajuns este un minim istoric.

“Practic, acum este doar o baltă”, a explicat Jose Luis Murillo, adăugând că orașul se bazează acum pe râurile din jur. “Acest lucru este deosebit de important, mai ales dacă luăm în calcul faptul că acum câteva decenii rezervorul Penuelas era singura sursă de apă pentru Valparaiso.”

Temperaturile mai calde ale aerului au făcut ca zăpada din Anzi, care de obicei dă apă pe măsură ce se topește primăvara și vara, se topește mai repede sau chiar se transformă direct în vapori.

Țara va avea cu 30% mai puțină apă în următorii 30 de ani

Studiile științifice au descoperit că o schimbare globală a modelelor climatice conduce problema prin ascuțirea ciclurilor meteorologice naturale. Epuizarea stratului de ozon și gazele cu efect de seră din Antarctica exacerbează modelele meteorologice care atrag furtunile departe de Chile, potrivit unui studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Chile estimează că țara va avea cu 30% mai puțină apă în următorii 30 de ani, pe baza modelelor matematice și a datelor istorice.

FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
Cum poți păcăli noile RADARE PE TREPIED ale Poliției? Câte amenzi vor da / oră? - VIDEO