Prezentatorul de televiziune Mircea Radu și-a amintit de Valeriu Lazarov la 11 ani de la moartea acestuia.
Valeriu Lazarov a fost un producător român de televiziune, stabilit în Spania. A fost director general și fost consilier delegat al canalului Telecinco.
Valeriu Lazarov este cunoscut ca fiind omul care a revoluționat divertismentul românesc de televiziune, după anii ’90. Astfel, în 2005, el a realizat “Genialii”, iar în 2007, serialul “Chiquititas”, producții difuzate și de televiziunile din România.
Este cunoscut ca “părintele” celei mai longevive emisiuni, “Surprize, surprize”, dar și al altor emisiuni de succes, precum “Din Dragoste”, “Iartă-mă”, “Sub alt chip”, “Imprevizibilii”, “Ploaia de stele”, “Babilonia” etc.
Acesta a încetat din viață în data de 11 august 2009.
Mircea Radu și-a amintit de momentul în care a fost anunțat de dispariția celui care a fost marele Valeriu Lazarov.
”Azi, acum unsprezece ani.
Răspund la telefon, o reporteră îmi spune că a murit Valeriu Lazarov și mă întreabă cum comentez (clasic, un fel de ”ce zici de treaba asta?” ); îi răspund șoptit că îmi pare rău și închid. Apoi mă duc în bucătărie să îmi fac o cafea – deja aveam una din care nu gustasem.
Ce am învățat de la el? Mai tot ce știu despre divertismentul de televiziune și cel din oameni; dar am să mă opresc la o întâmplare care m-a influențat decisiv”, a povestit Mircea Radu pe contul său de socializare.
Mircea Radu și-a amintit și despre o întâmplare petrecută înainte de filmările pentru emisiunea ”Din Dragoste” și despre o discuție pe care a avut-o cu Valeriu Lazarov.
”Început de septembrie, anul 2000; era aproape de miezul nopții și încă se lucra în studioul de la Romexpo. Deși a doua zi înregistram primele două episoade ale legendarei Din Dragoste, nu era gata mai nimic – muncitorii turnau șapa, gradenele zăceau dezmembrate unele peste altele, scenografii întindeau pânze și mutau dintr-o parte în alta elemente de decor, peste canapeaua albă se pusese o pungă uriașă anti-jeg, hostessele făceau probă de costume, se aprindeau și se stingeau lumini și se dădea cale la sunet. Mai toți urlau – asta mi-a plăcut; adrenalina lor mi-a dat siguranța că, atunci când becul roșu al camerei mă va privi drept în ochi, în clipele alea de singur-în-fața-tuturor, am pe cine să mă bizui.
Stăteam într-un colț, pe un scaun portocaliu și mușcam din când în când dintr-un covrig cu mac. Mimam calmul, relaxarea, detașarea. Nu lăsam să se vadă, dar nu aveam stare; mâinile îmi erau reci și simțeam cum mă strânge ceva-n spate. Televiziunea voia ceva pe modelul Surprize, ceva ”di grande”, cu care să rupă prime-time-ul. Se băgaseră mulți bani în show-ul ăsta și orgoliu cât casa, iar orizontul de așteptare era uriaș. Începusem să am dimensiunea programului în care mă aruncasem orbește. Eram îngrijorat”, a povestit prezentatorul TV.
Mircea Radu a continuat:
”Valeriu Lazarov, apărut de niciunde, mi-a făcut semn să mă apropii. Am mers împreună în culise, dincolo de agitație, într-o altă lume, traversată de cabluri groase cât mâna, unde zgomotele se estompaseră.
”Îmi dai din covrigul tău?” m-a întrebat. I l-am întins și a rupt din el. ”Partea cu sare îmi place și mie dar, uite, nu ți-o iau pe toată”. Am râs amândoi. Mâinile îmi erau în continuare reci. ”Credeți că o să reușesc?”
S-a uitat lung la mine și mi-a spus ”Think big! Trebuie doar să fii atent la ce faci și să ai curaj! Va fi foarte bine, ai să vezi”.
Și a fost. În 308 episoade, emisiunea Din Dragoste a fost bătută doar o singură dată. Despre emisiunea Din Dragoste se vorbește și acum cu respect.
Nu-mi amintesc ca, vreodată, în cariera mea, să mi se fi-ntâmplat ceva mai cald și mai încurajator ca acea discuție avută în inima unui uragan, discuție care a durat mai puțin de un minut”.
Mircea Radu a încheiat afirmând că Valeriu Lazarov a fost eroul său, un model pentru modul în care făcea televiziune.
”Valeriu Lazarov a fost eroul meu. Felul în care făcea și trăia televiziune ar trebui să fie un model pentru toți cei cu care a lucrat. Italia nu l-a uitat. Spania, de-asemenea – acolo există o mișcare de cameră cu numele lui. România?… Bine, mai vorbim. Și mai așteptăm nașterea unuia ca el”.