Categorii: Știri Stiri externe Viral

Locul cu cele mai puține ore de soare din lume: luminat de oglinzi

Timp de un secol, munții care înconjoară satul norvegian Rjukan, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, i-au împiedicat pe locuitorii săi să vadă soarele la fiecare șase luni. Singura modalitate prin care locuitorii din Rjukan se puteau bucura de soare în acele șase luni era să urce în munți cu telecabina Krossobanen.

În munții din sudul Norvegiei, la aproximativ 170 de kilometri de Oslo, se află micul sat Rjukan. A devenit celebru pentru metoda pe care locuitorii săi o folosesc de câțiva ani pentru a ilumina satul în cele șase luni ale anului, din septembrie până în martie, când munții împiedică lumina soarelui să ajungă în sat.

Acesta se numește Soslpeil și constă într-un mecanism conceput cu trei oglinzi heliostat, adică urmăresc mișcarea diurnă a soarelui pentru a colecta cât mai multă energie. Acestea sunt amplasate la o jumătate de kilometru de sat, pe un deal, și se mișcă și se rotesc pe o axă stabilită care le permite să urmărească înălțimea soarelui și să reflecte razele acestuia pe piața satului, potrivit BBC.

Singura modalitate prin care locuitorii din Rjukan se puteau bucura de soare

Această idee, care a luat naștere în 1913, odată cu fondatorul satului, Sam Eyde, a fost realizată abia în 2013, datorită unuia dintre săteni, Martin Andersen. Dar până când invenția în cauză a fost pusă în practică, singura modalitate prin care locuitorii din Rjukan se puteau bucura de soare în acele șase luni era să urce în munți cu telecabina Krossobanen.

“Un exemplu remarcabil al noii industrii internaționale de la începutul secolului XX”

Oglinzile sunt una dintre atracțiile turistice ale acestui orășel, care a primit, de asemenea, titlul de patrimoniu industrial din partea UNESCO, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură.

BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri

Potrivit UNESCO, complexul de centrale electrice și alte industrii situate într-un “peisaj spectaculos de munți, cascade și văi de râu” reprezintă o “integrare excepțională a designului proiectului industrial și a echipamentelor sale în peisaj”, ceea ce face din el “un exemplu remarcabil al noii industrii internaționale de la începutul secolului XX”.

Mai multe locuri fără lumină solară

În afară de Rjukan, există alte câteva locuri în lume care sunt lipsite de lumina soarelui timp de câteva luni pe an. Acesta este cazul orașului Barrow, un orășel din Alaska – devenit celebru prin filmul “30 de zile de întuneric”. Deoarece este situat la câteva sute de kilometri de Cercul Polar, acest oraș poate sta două luni fără lumină naturală. Cu toate acestea, odată cu sosirea lunii mai, soarele nu apune în Barrow timp de trei luni.

Situația lui Barrow se ciocnește cu cea din Tórshavn, capitala Insulelor Feroe, situată în mijlocul Atlanticului de Nord. Locuitorii săi văd soarele doar 37 de zile pe an.

FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar la câteva zile s-a afișat cu un...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat