‘Cele mai frecvente manifestări au fost de tipul: 53% durere, tumefacţie, erupţie cutanată, stare de oboseală, febră şi frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12% greaţă, vărsături, diaree, 11% stare de anxietate, 5% erupţii cutanate, 5% adenopatii – mărirea de volum a ganglionilor locali, 4% reacţii alergice, 3% parestezii – furnicături la nivelul feţei sau membrelor, 1,2% insomnie.
Nu s-au înregistrat cazuri de şoc anafilactic. Reacțiile alergice, în majoritatea cazurilor au fost erupţii de tip urticarian şi au mai fost cazuri de angioedem, adică de tumefiere la nivelul buzelor’, a declarat, într-o conferință de presă, coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.
Cei mai mulți români s-au vaccinat cu serul de la Pfizer, iar recent au început imunizările și cu Moderna și AstraZeneca. Potrivit studiilor și statisticilor întocmite de specialiști, nu prea există diferențe între cele 3 vaccinuri în ceea ce privește reacțiile adverse.
Pfizer și Moderna. Reacțiile adverse sunt, de regulă, ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici, astenie și alergii de tip urticarie. Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun. Sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri, după cea de-a doua doză.
AstraZeneca. Cele mai frecvente reacții adverse semnalate au fost: durere la locul injectării, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și articulare, febră, frisoane, greață. Potrivit platformei oficiale vaccinare-covid.gov.ro, majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au dispărut în câteva zile de la administrarea serului. În cazul acestui vaccin, la a doua doză, reacțiile adverse au fost mai ușoare și mai puțin frecvente decât la prima doză. Protecția începe după aproximativ 3 săptămâni de la administrarea primei doze, iar eficacitatea maximă este de 59,5%, începând cu 15 zile de la administrarea celei de-a doua doze. Se administrează persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani.