Pe măsură ce zone mari din India se aprind sub valuri de căldură, multe – în special femeile – trebuie să-și riște viața pentru a aduce apă pentru familiile lor. Un videoclip distribuit de agenția de presă ANI – dintr-un sat din districtul Dindori din Madhya Pradesh – arată cum oamenii își riscă viață pentru a face rost de apă.
Într-un videoclip postat de agenția de presă ANI, locuitorii satului sunt văzuți mergând pe distanțe lungi doar pentru a ajunge la o fântână.
Locuitorii susțin că 3 puțuri aproape s-au uscat.
În contextul în care satele raționalizează apa din cauza începutului timpuriu al verii, locuitorii satului Ghusiya din Madhya Pradesh au recurs să-și riște viața pentru a face rost de apă.
Într-un videoclip postat de agenția de presă ANI, locuitorii satului sunt văzuți mergând pe distanțe lungi doar pentru a ajunge la o fântână în care abia apă.
O femeie escaladează peretele abrupt al unei fântâni pentru a avea acces la apă potabilă, riscându-și viața. Un videoclip similar a arătat o femeie coborând într-o fântână din statul Maharashtra pentru a lua apă.
Fundul fântânii este presărat cu bălți mici de apă, în timp ce locuitorii se ghemuiesc peste puțina apă care rămâne. Îl scot cu boluri mici în găleți suspendate de frânghie.
Vorbind cu ANI, localnicii și-au exprimat dezamăgirea față de liderii politici.
Kusum, un sătean din Baro tola din Ghusiya a spus: „Ne confruntăm de mult timp cu o criză a apei. Administrația nu a dat nicio atenție crizei noastre. Angajații guvernamentali și liderii politici vin doar în timpul alegerilor. De data aceasta am decis să nu dăm voturi până când nu avem o aprovizionare adecvată cu apă. Singura noastră cerere este aprovizionarea cu apă din partea guvernului”.
În Ghusiya, sătenii furioși au spus că vor boicota alegerile locale din acest an în semn de protest. “Trebuie să escaladăm pereții fântânilor pentru a colecta apă. Sunt trei fântâni aici, aproape toate au secat”, a declarat o femeie pentru agenția de presă ANI. “Angajații guvernamentali și liderii politici vin aici doar în timpul alegerilor. De data aceasta am decis să nu votăm până când nu vom avea asigurată aprovizionarea cu apă”.
India este cel mai mare extractor de apă subterană din lume – mulți încă se bazează pe ea pentru uzul zilnic. Dar aproape două treimi din districtele țării sunt amenințate de scăderea nivelului apelor subterane, estimează Banca Mondială.