Schimbate în leagăn când erau nou-născuți. Descoperirea abia 23 de ani mai târziu, uitându-se la fotografii de pe rețelele de socializare. Aceasta este povestea lui Antonella și Lorena. Două vieți opuse sunt cele ale celor două fete Canosa, născute pe 22 iunie 1989. Forțate să trăiască, fără știrea lor, departe de părinții lor biologici. Cazul Lorenei a fost unul ușor, însă la Antonella a fost dramatic. A fost maltratată de tatăl ei, abandonată de mama ei și apoi dată spre adopție.
Antonella și Lorena s-au născut pe 22 iunie 1989, la spitalul din Canosa, regiunea Puglia. Fetițele nu au primit brățări de identificare și, la un moment dat, li s-au inversat pătuțurile, astfel că fiecare mamă a primit copilul celeilalte, potrivit La Repubblica.
Mamele, Caterina și Loreta, au plecat acasă cu fetele fără să suspecteze nicio secundă că s-a comis o gravă eroare.
Descoperirea datează de acum 10 ani. Dar abia acum a fost finalizată prin hotărârea instanței civile de la Trani. Care prevede o despăgubire de un milion de dolari pentru familii. Regiunea Puglia va plăti un milion de euro lui Lorena și familiei sale reale (mama, tatăl și fratele). Au fost împiedicați să aibă relații de familie timp de 23 de ani din cauza acestei teribile greșeli.
Reportajul a fost publicat în Repubblica Bari și preluat de agenția Ansa. Mama, tatăl și fratele ei vor beneficia, de asemenea, de acest lucru. Caterina – care credea că a născut o fată pe nume Lorena și în schimb era mama Antonellei – va trebui să primească o despăgubire de 215.000 de euro. La fel și soțul ei. În timp ce 81.000 de euro îi vor reveni celuilalt copil, “pentru că nu a putut trăi pe deplin relația parentală”. Pentru Antonella, în schimb, Regiunea va plăti aproximativ o jumătate de milion.
Descoperirea adevăratei sale identități a avut loc din întâmplare în 2012. Privind fotografiile de pe Facebook și observând asemănări între cele două femei, care nu erau rude. Confirmarea a venit în urma testului ADN, care a arătat că Antonella era fiica lui Caterina și Lorena din Loreta. După ce șocul a trecut, familiile au dat în judecată pentru a obține despăgubiri de la autoritățile locale, care sunt singurul organism responsabil, deoarece spitalul din Canosa, unde a avut loc schimbul, aparține regiunii Puglia.
Episodul care le-a schimbat viața Antonellei și a Lorenei s-a petrecut imediat după naștere. Când fetițele nou-născute au fost aduse la creșă, dar fără să poarte brățara de identificare obișnuită. “În acest fel”, se arată în hotărâre, “mamele nu aveau cum să își dea seama de greșeală. Personalul spitalului, susține judecătorul de astăzi, este de fapt obligat să lucreze pentru ca nașterea și îngrijirea ulterioară să se desfășoare fără a face rău, dar și să predea mamei nou-născutul pe care l-a adus pe lume. Această “încălcare a contractului” din partea instituției ar fi avut ca rezultat un prejudiciu enorm pentru toți cei implicați în acest caz.