Categorii: Știri Stiri externe Viral

Deznodământ neobișnuit între doi candidați la primărie în Peru. Au dat cu banul cine să fie primar

Egalitatea în numărul de voturi a fost unul dintre rezultatele alegerilor municipale și regionale din 2022, dar o monedă aruncată a dat verdictul final pentru primarii din Ayacucho și Junín. Din cauza distanței mari, vestea a ajuns abia luni în Lima.

Pe 2 octombrie, în tot Peru au avut loc alegeri municipale și regionale și, pe măsură ce au trecut zilele, s-a aflat cine vor fi viitorii burghezi ai fiecărui district; totuși, într-un district din Ayacucho a existat o egalitate, motiv pentru care norocul a fost cel care l-a ales pe cel care va sta în scaunul municipal.

Este vorba de districtul Corculla, situat în provincia Paucar del Sara Sara, unde doi candidați la primăria acestei jurisdicții au obținut un total de 83 de voturi fiecare, scrie Euronews.

Primar ales din întâmplare

În cazul în care a existat o egalitate de voturi între cei doi politicieni, au fost aplicate prevederile Legii nr. 26864 privind alegerile municipale în articolul 26, al cărui text descrie următoarele: “În caz de egalitate, aceasta se rezolvă prin tragere la sorți între cei care au obținut voturi egale”.

Din acest motiv, a avut loc o tragere la sorți în prezența reprezentanților Juriului Național de Alegeri (JNE) și ai Oficiului Național pentru Procese Electorale (ONPE), care au precizat care vor fi regulile de desfășurare a acestui scrutin în baza unei monede. Cei doi candidați au fost de acord să accepte rezultatul, lăsând totul la voia întâmplării.

Corculla are 445 de locuitori

Alegerea finală a constat în luarea unei monede de un sol. Fiecare dintre candidați a ales o tabără. Alfredo Baldarrago Castillo, de la Perú Libre, a ales partea cu ștampila de pe monedă, în timp ce Lelis Decifredo Dávalos López, de la mișcarea Agua, a ales fața monedei.

În cele din urmă, un reprezentant al ONP a aruncat moneda în aer, iar când aceasta a căzut la pământ, s-a văzut că partea vizibilă pentru autorități, inclusiv pentru polițiști, era cea cu sigiliul, astfel că un reprezentant al JNE și-a proclamat numele ca fiind noul primar al comunei Corculla.

“Conform tragerii la sorți, a fost (în văzul tuturor) pe ștampilă, corespunzând candidatului partidului Peru Libre. Ați beneficiat de norocul monedei. Sunteți câștigătorul tragerii la sorți pentru a guverna ca primar al orașului Corculla. O să scriem actul corespunzător și o să scriem asta”, se aude reprezentantul JNE spunând în filmuleț.

Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25 de ani
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România

Cazul de la Corculia nu este singurul care a ieșit la iveală după alegerile municipale și regionale din acest 2022. Și districtul Mariscal Castilla, din La Concepción, care aparține de Junín, a trecut prin același lucru.

În prezența membrilor ONPE și JNE, a fost aruncată în aer o monedă de un sol, care a căzut arătând ștampila banilor.

Aceasta a avut loc la 20 octombrie, la ora 11:20, dând ca învingător pe candidatul Wilson Torres Villar, aparținând partidului Peru Libre. Adversarul său, Lizandro Lizárraga Maraví, de la Junín Sostenible con su Gente, a acceptat rezultatul.

După ce a fost ales, Torres Villar nu a ezitat să rostească o frază ciudată, potrivit Huanca York Times.

“Așa cum spune Biblia, Dumnezeu pune și Dumnezeu împarte”, a spus noul primar.

Nu este prima dată când o monedă decide alegerile din Peru. În octombrie 2018, primarul din Tibillo, în Ica, a câștigat postul în urma unui tur de scrutin cu mecanismul cap sau pajură.

FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR