Geamurile termopan trebuie reglate în funcţie de anotimp pentru a se maximiza performanţa acestora.
Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie ştiute despre geamurile termopan este faptul că acestea au un regim de iarnă şi unul de vară.
Durata de viaţă şi eficienţa ferestrelor termopan depind de cel puţin două lucruri importante. În primul rând, feroneria trebuie unsă cel puţin o dată pe an. Feroneria reprezintă toate elementele metalice care intră în structura unei ferestre şi care au rolul de a asigura etanşarea, susţinerea şi mobilitatea acesteia.
Pe tocul geamului, se pot observa elementele speciale care au orificii pentru şurubelniţă sau imbus.
Pentru a verifica dacă geamul termopan este reglam în regim de vară, se introduce o foaie de hârtie între deschidere şi toc, se închide geamul, iar mai apoi se trage foaia. Dacă aceasta iese uşor, este în regim de vară.
În plus, dacă geamul se află mereu în presiune ridicată, regim de iarnă, cauciucul de izloare se va deteriora mult mai rapid.
Indiferent de tipul și de firmă producătoare, toate geamurile și ușile termopan au pe laterale, pe acea dungă metalică ce se întinde de jur împrejurul tocurilor, câte un imbus de reglaj. Acest imbus poate avea diverse forme: fie este hexagonal, fie este drept, fie este sub formă unui tamburus oblic.
Tot ce trebuie să faci, în funcție de tipul imbusului, este să îl rotești. Pentru a trece termopanele pe regim de vară trebuie să rotești imbusul spre stânga. Pentru a trece pe regim de iarnă, trebuie să rotești imbusul spre dreapta, potrivit kanald.ro.
Rotirea imbusului modifică nivelul presiunii de închidere a ferestrelor sau ușilor termopan. În cazul în care sunt lăsate permanent pe modul de iarnă, termopanele se vor închide cu o presiune ridicată, fapt care va face acea garnitură de cauciuc să se uzeze mult mai repede.
Făcând acest reglaj, asiguri presiunea corectă a geamurilor și a ușilor termopan. Acea garnitură de cauciuc este extrem de importantă, deoarece asigură o parte din etanșeitatea și izolarea fonica a termopanelor.
FOTO: captură video YouTube