Rusia a pierdut arme în valoare de aproape un miliard de dolari în urma atacului fulger al Ucrainei, care a dus la eliberarea unor mari porțiuni de teritoriu. “Sub presiunea războinicilor ucraineni, ocupanții ruși fug și lasă în urmă arsenale întregi”, a declarat Vladyslav Abdula, un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate ucrainene.
Ucrainenii, experți în recondiționarea armelor capturate, promit că o mare parte din echipamente vor fi folosite pentru a învinge forțele lui Vladimir Putin și a pune capăt războiului.
Se pare că forțele tiranului rus au suferit o prăbușire uimitoare, Ucraina estimând că a recuperat aproximativ 6000 de kilometri pătrați de teritoriu de la invadatori, potrivit The Sun.
Potrivit calculelor Forbes, Rusia a pierdut echipamente în valoare de cel puțin 700 de milioane de dolari de la începutul ofensivei ucrainene, pe 6 septembrie, până la 11 septembrie.
Și mai estimează că forțele Moscovei pierd pe zi echipamente în valoare de un batalion, ceea ce include o rezervă uriașă de echipamente, astfel că cifra continuă să crească.
“Sub presiunea războinicilor ucraineni, ocupanții ruși fug și lasă în urmă arsenale întregi”, a declarat Vladyslav Abdula, un purtător de cuvânt al serviciilor de securitate ucrainene.
“Noi știm ce să facem cu ele și le vom folosi cu siguranță așa cum este prevăzut – împotriva dușmanilor”.
Forțele rusești au cedat în fața atacului ucrainean, în timpul căruia au fost depășite numeric cu opt la unu.
Comandanții de la Kremlin au fost păcăliți să creadă că o ofensivă lansată de ucraineni în Kherson a fost atacul principal, potrivit analiștilor de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Înșelăciunea le-a permis ucrainenilor să îi surprindă pe ruși în zona Harkov cu un succes spectaculos.
“Forțele rusești nu efectuează o retragere controlată și se grăbesc să fugă din sud-estul regiunii Harkov pentru a scăpa de încercuirea din jurul orașului Izyum”, a declarat acesta.
Au apărut imagini izbitoare cu cantități uriașe de arme rusești abandonate sau distruse în timp ce trupele fug în fața atacului ucrainean.
Lotul de echipament pierdut include tancuri în valoare de 133 de milioane de dolari, echipamente de artilerie în valoare de 85 de milioane de dolari și drone în valoare de 4 milioane de dolari.
Cantități uriașe de muniție, inclusiv lansatoare de rachete, au căzut, de asemenea, în mâinile ucrainenilor.
Pe lângă pierderile materiale, aproape 3.000 de ruși au fost uciși în lupte și alte mii de persoane au fost capturate.
Unii ruși chiar s-au împușcat sau s-au aruncat în aer în loc să înfrunte lupta, a declarat un comandant capturat.
Cifrele privind pierderile rusești sunt uluitoare, analistul Jakub Janovsky calculând că Rusia a pierdut în total 336 de vehicule de luptă în țară în perioada 7-11 septembrie. De asemenea, în mâinile ucrainenilor se află o capsulă ultrasecretă de bruiaj de război electronic de la un avion de vânătoare de 36 de milioane de dolari doborât în timpul ofensivei.
Serviciile secrete occidentale sunt acum “mândrul proprietar” al acestui echipament de ultimă generație, au declarat experții militari independenți Oryx.
Aceștia au mai constatat că, de la începutul conflictului, Rusia a pierdut 5.802 vehicule. Aceasta include 1.073 de tancuri, dintre care 334 au fost capturate și 51 au fost abandonate, de la începutul războiului.
De la începutul războiului, eroii mecanici ucraineni au lucrat la maxim pentru a recondiționa echipamentele rusești capturate. Atât în fabrici, cât și în ateliere mici, personalul este redirecționat către repararea echipamentelor capturate de la forțele rusești în timpul luptelor.
Președintele Volodymyr Zelensky s-a lăudat chiar cu faptul că Rusia a devenit unul dintre principalii furnizori de arme pentru inamicul lor.
“Luăm trofee și le folosim pentru a proteja Ucraina”, a spus el. “Astăzi, trupele rusești sunt, de fapt, unul dintre furnizorii de echipamente pentru armata noastră”.
În urma victoriilor din Ucraina au apărut voci de nemulțumire, unii oficiali îndrăznind chiar să ceară înlăturarea lui Putin.
Acest lucru l-a determinat pe purtătorul său de cuvânt să avertizeze că orice critică “trebuie să rămână în limitele legii”.